Brits Hooggerechtshof schrapt nieuwe steenkoolmijn

Nieuws

Milieuverenigingen spreken van een overwinning voor het klimaat

Brits Hooggerechtshof schrapt nieuwe steenkoolmijn

Het Britse Hooggerechtshof schrapt de vergunning voor wat de eerste nieuwe steenkoolmijn in dertig jaar had moeten worden in het land. Milieuverenigingen spreken van een overwinning voor het klimaat.

De conservatieve Britse regering had twee jaar geleden al een vergunning afgeleverd voor de mijn in Whitehaven, Cumbria. Het zou de eerste diepe steenkoolmijn worden in drie decennia in Groot-Brittannië, en ze zou cokes leveren voor de staalindustrie in het land.

Maar het Britse Hooggerechtshof steekt nu een stokje voor de plannen. Het hof volgt de redenering van milieugroepen dat de Britse regering onterecht de claim van het bedrijf volgde dat de mijn “net zero” zou zijn, en dus geen impact zou hebben op de Britse klimaatdoelstellingen.

Opsteker voor het klimaat

‘Dit is fantastisch nieuws en een enorme overwinning voor ons milieu en iedereen die zich verzet heeft tegen deze koolmijn’, zegt Niall Toru, advocaat voor Friends of the Earth. ‘De mijn had eigenlijk nooit een vergunning mogen krijgen. De tegenargumenten zijn overweldigend: de klimaatimpact zou enorm zijn, we hebben de steenkool niet nodig en het schaadt de Britse internationale reputatie op het vlak van klimaat.’

De ngo’s zien er ook een belangrijk nieuw precedent in na een eerdere beslissing van het Hooggerechtshof over olieboringen in juni. Het hof besliste toen dat er in de overweging voor een vergunning niet alleen rekening moet worden gehouden met de uitstoot van het project zelf, maar ook van de olie nadat die aan klanten is verkocht.

De nieuwe Britse Labour-regering kan in principe nog een nieuwe vergunning afleveren voor het project, maar die kans lijkt klein. Door het vonnis zou zo’n vergunning immers rekening moeten houden met de volledige uitstoot, en bovendien had de nieuwe regering zich al voor het vonnis teruggetrokken uit de verdediging van het project.