Brits-Ierse stroomleverancier op Guyana dooft uit
Bert Wilkinson
28 februari 2003
De privatisering van de elektriciteitssector in Brits Guyana draait uit op een flop. De oppositie, de vakbonden en consumentengroepen zeggen dat al sinds de privatisering zich voltrok in 1999, maar vier jaar later heeft ook de regering van president Bharrat Jagdeo zijn geduld verloren met de Brits-Ierse stroomleverancier. Premier Samual Hinds maakte deze week bekend dat de regering overweegt om American and Caribean Power het land uit te bonjouren.
We trekken ten oorlog. We willen AC Power niet houden, verklaarde Hinds onomwonden. Eén van de opties is om AC Power helemaal te laten gaan. De Guyaanse regering bezit 50 procent van de aandelen van Guyana Power and Light (GPL), een dochter van American and Caribean Power Ltd. (AC Power). De rest van het bedrijf is in handen van een Brits-Ierse groep: de Commonwealth Development Corporation (CDC - een Brits overheidsbedrijf) en het Ierse bedrijf ESBI. CDC is een belangrijke investeerder in het Caribische gebied en in Latijns-Amerika.
De privatisering heeft in het straatarme Guyana alvast niet voor een betere stroomvoorziening gezorgd. Het peertje van stroomleverancier Guyana Power and Light schijnt erg zwak met een maandelijks verlies van 600.000 dollar. De Guyaanse consument voelt zich bekocht, want sinds 1999 wordt de elektriciteitsprijs voortdurend opgetrokken om de verliezen te compenseren. Wegens de groteske prijzen wekken steeds meer Guyaanse bedrijven nu zelf hun stroom op met generatoren en sommigen behelpen zich met zonne-energie.
De laatste prijsverhoging kon zelfs voor de regering - die sinds 1999 nog geen enkel dividend ontving als aandeelhouder van GPL - niet door de beugel. De regering eist nu dat de Brits-Ierse groep de huidige bedrijfstop naar huis roept en vervangt door een meer efficiënte ploeg. Volgens premier Hinds heerst er een wanbeleid bij de stroomleverancier. De verliezen zouden ook deels te verklaren door een lekkend netwerk en door ‘diefstal’ van stroom door bedrijven en consumenten.
Premier Hinds voegde eraan toe dat het bedrijf zo op zijn tandvlees zit dat het binnenkort geen brandstof meer kan kopen om elektriciteit op te wekken. Hij waarschuwde voor langdurige stroomonderbrekingen “binnen enkele weken”. CDC-ESBI betaalde in 1999 23 miljoen dollar voor een 25 jaar durende licentie als stroomleverancier voor de 855.000 inwoners van Guyana.