‘Ongeziene repressie tegen dissidente stemmen onder president al-Sisi
Brusselse academici in kooi voor Egyptische ambassade uit protest tegen opsluiting student
Dinsdag lieten academici van Brusselse universiteiten en activisten van Amnesty International zich opsluiten in een kooi aan de Egyptische ambassade in Brussel. Met de actie vragen ze aandacht voor Ahmed Samir Santawy, die al 16 maanden in een Egyptische cel zit voor berichten op sociale media.
Zo’n vijftien activisten, academici en politici, waaronder federaal parlementslid voor Ecolo Simon Moutquin, lieten zich donderdagnamiddag om beurten opsluiten in een kooi voor de Egyptische ambassade in Brussel.
© Amnesty International
Dinsdag lieten academici van Brusselse universiteiten en activisten van Amnesty International zich opsluiten in een kooi aan de Egyptische ambassade in Brussel. Met de actie willen ze aandacht vragen voor student Ahmed Samir Santawy, die al 16 maanden in een Egyptische cel zit voor berichten op sociale media.
Zo’n vijftien activisten, academici en politici, waaronder federaal parlementslid voor Ecolo Simon Moutquin, lieten zich donderdagnamiddag om beurten opsluiten in een kooi voor de Egyptische ambassade in Brussel. Daarmee eisten ze de vrijlating van Ahmed Samir Santawy.
De masterstudent sociologie en antropologie is al sinds februari 2021 aangehouden wegens zijn academisch onderzoekswerk in Egypte, en op beschuldiging van kritiek te uiten op de Egyptische overheid op sociale media. Santawy ontkent dat hij de auteur is van de bewuste berichten op sociale media.
Gewetensgevangene
‘Zelfs als Ahmed de bewuste berichten geschreven zou hebben, dan nog is het onbegrijpelijk dat de Egyptische student hiervoor in de gevangenis zit, laat staan veroordeeld zou worden tot 5 jaar cel’, zegt Eva Davidova, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.
Santawy werd veroordeeld door een speciale rechtbank. Tegen beslissingen van dat gerechtshof kan geen beroep aangetekend worden.
De mensenrechtenorganisatie beschouwt hem als een gewetensgevangene, die wordt vastgehouden wegens zijn academisch werk op het gebied van gender en godsdienst.
De Egyptische student onderzoekt de seksuele en reproductieve rechten van vrouwen in Egypte voor zijn masterscriptie aan de Centraal Europese Universiteit in Wenen. Bijna 30.000 mensen ondertekenden de petitie van Amnesty International die de onmiddellijke vrijlating eist van Ahmed Samir Santawy.
‘Ongeziene repressie’
Rectoren en academisch personeel van verschillende Belgische universiteiten hebben eerder hun bezorgdheid geuit over het monddood maken van academici in Egypte, en over de gevangenschap van Santawy in het bijzonder. De actie van dinsdag was daarom ook een bredere aanklacht tegen de vele personen die in Egypte in de cel zitten omdat ze kritiek geuit hebben op het beleid. Volgens Amnesty is er onder president al-Sisi sprake van een ongeziene repressie tegen dissidente stemmen.
Nadat hij in 2021 werd opgepakt tijdens zijn jaarlijkse reis naar Egypte om familie en vrienden te bezoeken, werd Santawy veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf door een speciale rechtbank. Tegen beslissingen van dat gerechtshof kan geen beroep aangetekend worden. Afgelopen maandag was er echter een nieuwe hoorzitting, waarvan de uitspraak wordt verwacht op 4 juli.
Souheila Yildiz, de Gentse verloofde van Ahmed Samir Santawy, maakt zich zorgen over de juridische procedure. ‘Sinds het bezoek van al-Sisi hier in Brussel krijgen we loze beloftes dat Ahmed vrij zal komen. Maar waarom moest er dan een nieuw proces komen? En waarom werden de hoorzittingen keer op keer uitgesteld? Genoeg is genoeg!’
Santawy en zijn verloofde waren van plan om, nadat Ahmed zou afstuderen in juni 2021, naar Gent te verhuizen en er te trouwen.