Buitenlandse senioren zijn meer dan welkom in Latijns-Amerika

Nieuws

Buitenlandse senioren zijn meer dan welkom in Latijns-Amerika

Daniel Zueras

01 maart 2010

Senioren vormen een lucratieve business. Na Mexico en Panama aast nu ook Costa Rica
op gepensioneerden uit de Verenigde Staten. De regering in San José werkt een batterij maatregelen uit waardoor gefortuneerde Amerikanen makkelijker naar Costa Rica kunnen emigreren.

De Costa Ricaanse overheid heeft al acht zones geselecteerd om gepensioneerde middenklassers uit rijke landen aan te trekken. Ze liggen in toeristisch zeer aantrekkelijk gebied met telkens een groot ziekenhuis in de buurt.
De migratiediensten krijgen bovendien een loket waar buitenlanders zo snel mogelijk hun verblijfsvergunning kunnen krijgen. Voor de aankoop van meubels en auto’s komt er een fiscale vrijstelling. Het Costa Ricaanse Instituut voor Toerisme plant buitenlandse promotiecampagnes die op een ouder publiek gericht zijn. En ook de sociale zekerheid zal aanpassingen ondergaan.
Omdat er zoveel sectoren bij betrokken zijn, gaat het plan verder dan louter vastgoedontwikkeling of medisch toerisme. Tienduizend gepensioneerden leveren veertigduizend extra banen op, schat de overheid.

Voordelig

In de stad Liberia zijn al twee megaprojecten in aanbouw. De senioren zullen er over een residentiële zone en een ziekenhuis beschikken. Diverse formules van onafhankelijkheid zijn mogelijk, van volledig zelfstandig wonen tot wonen met uitgebreide medische assistentie.
Er is al een klein initiatief, voor twaalf personen, van start gegaan bij de Poásvulkaan. “In Costa Rica wonen komt hen voordelig uit”, zegt eigenaar Ronald García. “Ze betalen hun verblijf met medische assistentie, en een maandelijkse reis voor familieleden die hen bezoeken, en dat is nog veel goedkoper dan dezelfde dienstverlening daar.” Zijn klanten betalen 1600 dollar (1200 euro) per maand, in de VS zouden ze meer dan 4500 dollar (3300 euro) betalen voor dezelfde dienstverlening.
Costa Rica mikt op senioren met een gemiddeld inkomen van 2500 euro. “We willen tienduizend gepensioneerden per jaar aantrekken”, zegt minister Jorge Woodbridge van Concurrentievermogen. Dat moet naar schatting 250 miljoen euro per jaar opbrengen.

Mexico

Andere Latijns-Amerikaanse landen zijn Costa Rica al voorgegaan. Mexico heeft de voorbije twintig jaar al zevenhonderdduizend gepensioneerden uit de VS gelokt. Panama aast ook al tien jaar op Amerikaanse senioren. Er zijn daar ondertussen vijf grote seniorengemeenschappen, meer dan veertig andere zitten in de pijplijn.
Costa Rica maakt zich sterk dat het die concurrentie aankan. Dankzij het klimaat, de biodiversiteit, de veiligheid en de stabiliteit is Costa Rica volgens verschillende onderzoeken “het gelukkigste land ter wereld”, zegt minister Woodbridge.
Maar niet iedereen is gelukkig met deze nieuwe markt. “Het heeft een rechtstreekse impact op de Costa Ricaanse bevolking”, zegt Carlos Páez van de Nationale Unie van Bedienden van de Sociale Zekerheid (Undeca). Hij vreest dat heel wat mensen in de private gezondheidszorg zullen gaan werken. Dat kan de publieke gezondheidszorg, die nu al verzadigd is, in de problemen brengen. “Er zijn nu al specialisten en verpleegkundigen tekort.” Costa Rica moet eerst dat tekort wegwerken alvorens de markt te openen voor anderen.
Elke dag komen er zesduizend 65-plussers bij in de Verenigde Staten. Dat 46 miljoen Amerikanen geen ziekteverzekering hebben, is een factor die Costa Rica wil uitspelen om senioren aan te trekken.