Bush oogst sarcasme met klimaatvoorstel
Jim Lobe
17 april 2008
De Amerikaanse president George W. Bush heeft, zeven jaar na het verwerpen van het Kyotoprotocol, opgeroepen om de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2025 niet meer te laten toenemen. Democraten en milieuorganisaties reageren sarcastisch.
“Als de president hiermee voorstelt dat de uitstoot in ons land de komende 17 jaar mag blijven toenemen, dan is dat geen plan, dat is een grap”, reageerde senator Barbara Boxer uit Californië, voorzitter van de senaatscommissie voor Milieu en Publieke Werken.
In een toespraak vanuit de Rozentuin van het Witte Huis legde president Bush woensdag uit dat hij geen heil ziet in belastingen of verplichte emissieplafonds. “Die hebben geen kans van slagen, maar schaden wel onze economie”, zei hij. De meeste reducties zouden bereikt moeten worden door technologische vernieuwingen in elektriciteitscentrales die nu 40 procent van alle uitstoot in de VS voor hun rekening nemen. Hij ziet met name een grote rol weggelegd voor kernenergie en voor nieuwe manieren om schone energie uit steenkool te winnen.
Congres
Het voorstel van Bush is opvallend mager vergeleken bij het gerucht dat hij een vorm van emissiehandel wilde introduceren, waarbij de overheid een gemiddelde doelstelling voor alle elektriciteitscentrales afspreekt. Dat lijkt op op het laatste moment te zijn afgeschoten door een aantal Republikeinse parlementariërs.
Ter vergelijking: de Europese Unie wil de uitstoot in 2020 met 20 procent beperkt hebben ten opzichte van 1990, en zelfs met 30 procent als andere rijke landen meedoen.
Maar ook het wetsvoorstel van het Amerikaanse Congres gaat veel verder. Als dat wordt goedgekeurd, moet de uitstoot in 2020 verplicht 25 procent lager zijn dan in 2005 en in 2050 zelfs 55 procent. Reducties zouden moeten beginnen in 2012, dat is 13 jaar eerder dan in het plan van Bush. Het voorstel is ingediend door de onafhankelijke Democraat Joseph Lieberman en de Republikein John Warner en lijkt een goede kans te hebben om aangenomen te worden. Bush zei woensdag dat hij tegen is.
Lachwekkend
Volgens milieuorganisaties wil Bush vooral zijn achterban van grote bedrijven behoeden voor strengere wetgeving, die op dit moment in het Congres op de agenda staat. “Het idee dat president Bush hiermee serieus het broeikaseffect wil aanpakken is lachwekkend”, vindt Brent Blackwelder, voorzitter van milieuorganisatie Friends of the Earth Amerika. “Gelukkig halen zijn pogingen niet veel uit. Het is de laatste snik van een in toenemende mate irrelevante president.”
“In plaats van een actief besluit voor te stellen en zijn erfenis van jarenlange obstructie ongedaan te maken, komt president Bush opnieuw met vrijwillige en niet-bindende voorstellen, in plaats van met wetenschappelijke doelstellingen”, zegt John Passacantando, directeur van Greenpeace USA. “Bush kwam het Witte Huis in 2001 binnen als olieman uit Texas en hij verlaat het in 2009 als olieman uit Texas.”
Onlangs oordeelde het Hooggerechtshof dat broeikasgassen, volgens de Clean Air Act, beschouwd mogen worden als vervuilende stoffen. Dat betekent dat ze onderworpen zijn aan regelgeving van de Milieudienst, de Environmental Protection Agency (EPA). Deze tegenslag bracht het Witte Huis ertoe om samen met Republikeinen een nieuwe strategie te verzinnen, schreef de Wall Street Journal. “Als je niets doet loop je het risico op vreselijke wetgeving van het volgende Congres”, zei een van de parlementariërs op die bijeenkomst.
Bush zelf liet weten dat hij zijn plan op de een of andere manier aangenomen wil krijgen door het Congres. Over hoe dat wetsvoorstel eruit moet zien gaf hij geen details.