Chávez herschikt regering ingrijpend
Estrella Gutiérrez
06 januari 2008
De Venezolaanse president Chávez heeft zijn regering ingrijpend veranderd, naar eigen zeggen om zijn "socialistische revolutie een nieuwe boost te geven" na zijn recente nederlaag in een referendum. Hij wil met name af van het radicale imago dat voor die nederlaag zorgde.
Chávez veranderde twaalf belangrijke posten in zijn 28-koppige regering en benoemde een nieuwe vice-presicent. Ramón Carrizales is een voormalig collega-militair van Chávez en was tot nog toe minister van Huisvesting. Hij heeft een veel gematigder profiel dan zijn voorganger Jorge Rodríguez.
Volgens de president zijn de veranderingen onderdeel van wat hij beschrijft als “een nieuwe fase in de revolutie”, op basis van de “drie R’s: Revisión, Rectificación en Reimpulso” (herziening, rechtzetting en een nieuwe impuls).
De nieuwe fase zal volgens Chávez een stuk praktischer en minder theoretisch zijn dan de vorige en vooral losstaan van de “extremistische stromen” in de vorige regering.
“We kunnen geen strategieën volgen die over de hele wereld gefaald hebben, zoals de afschaffing van privaat bezit”, zei hij in een interview met de openbare zender VTV, een kanaal dat hij wel meer gebruikt om het publiek op de hoogte te brengen van zijn beslissingen. De voorgestelde maar afgewezen grondwetswijziging deelde het begrip bezit onder in drie categorieën. Naast privaat bezit zou er ook collectief en gemeenschapsbezit komen. Precies de afbrokkeling van het privaat bezit was één van de belangrijkste argumenten van de oppositie tegen de hervormingsplannen van Chávez.
In de nieuwe fase van zijn revolutie wil Chávez allianties smeden met de middenklasse en met de zakenwereld, en ook daarvoor is een gematigder profiel nodig. De nieuwe ministers zijn stuk voor stuk gematigde figureren met een meer technocratisch profiel dan hun voorgangers. Ze hebben hun benoeming in de eerste plaats te danken aan succesvol optreden in vorige posities.
Naast de nieuwe vice-president komen Jesse Chacón als minister van Communicatie en Andrés Izarra als hoofd van het kabinet op sleutelposities.
Belangrijke figuren die de regering verlaten zijn onder meer Jorge Giordani, vaak gezien als de economische mentor van de president, en minister van Binnenlandse Zaken en Justitie Pedro Carreño. Carreño was verantwoordelijk voor de openbare veiligheid maar kreeg veel kritiek omdat hij er niet in slaagde de criminalistiet in Venezuela een halt toe te roepen. Carreño was ook één van de meest radicale stemmen in de regering.
Hij wordt vervangen door Ramón Rodríguez Chacín, een oude strijdmakker en vertrouweling van Chávez en het brein achter de overeenkomst die de president sloot met de Colombiaanse FARC-guerrilla’s.
Volgens analist Luís Vicente León moet de reorganisatie niet gezien worden als een stap terug. “Chávez focust zich vooral op de perceptie van zijn regering,” zegt León. “Hij wil zich distantiëren van het radicale imago dat hijzelf de voorbije jaren heeft gevoed.” Volgens León wil de president opnieuw aansluiten bij de onbesliste kiezer die hem bij vorige verkiezingen gesteund heeft, maar afgeschrikt werd door de radicalisering van het project en door de argumenten van de oppositie. “Nu zijn project van alleenheerschappij mislukt is, kan Chávez niet anders dan een politiek van allianties voeren”.