Chili lanceert burgercoöperaties voor zonne-energie
IPS
09 januari 2017
In Chili start deze maand de eerste zonnecentrale van een burgercoöperatie. De burgers delen zo mee in de winst.
Buin 1, een kleine fotovoltaïsche zonnecentrale van 10 kilowatt, gaat midden deze maand van start in Buin, aan de rand van de hoofdstad Santiago.
Burgers kunnen rechtstreeks participeren. Het rendement op hun investering is het percentage van de jaarlijkse inflatie plus 2 procent.
‘Het idee is een model te creëren waarbij de burgers kunnen delen in de winst van de zonne-energie enerzijds en in de democratisering van de energie anderzijds’, zegt Manuel Baquedano, directeur van het Instituut voor Politieke Ecologie, de organisatie achter dit initiatief.
Voor mensen met weinig middelen
Chili is in Latijns-Amerika marktleider op het vlak van zonne-energie. De Chilenen willen niet langer waterkrachtcentrales, zegt Baquedano. Maar tot dusver was de zonne-energie een verhaal voor grote bedrijven, met zonnecentrales die vooral mijnbedrijven bevoorraden.
‘De burgers zelf konden nog niet rechtstreeks genieten van deze energie’, zegt Baquedano.
‘Dit zakenmodel maakt nieuwe zonnecentrales mogelijk die rechtstreeks huizen bevoorraden zonder inbreng van de overheid of privébedrijven.’
‘We hebben daarom dit zakenmodel opgezet. Het maakt nieuwe zonnecentrales mogelijk die rechtstreeks huizen bevoorraden, via burgerinvesteringen, zonder inbreng van de overheid of privébedrijven.’
Het zakenmodel vertrekt van de aanwezigheid van één grote klant. De zonnecentrales komen op plaatsen waar die grote klant 75 procent van de energie kan kopen, de rest gaat dan naar het stroomnet.
De grote klant van Buin 1 is het Technologisch Centrum voor Duurzaamheid, dat volledig op deze zonne-energie zal werken. De investering in Buin 1 bedraagt 17.500 euro, verdeeld in 240 aandelen van 73 euro.
Een van de aandeelhouders is Dionisio Antiquera, een inheemse landbouwer uit Ovalle, 400 kilometer ten noorden van Santiago. Hij kocht een aandeel ‘omdat ik voorstander ben van hernieuwbare energie, en omdat mensen met weinig middelen kunnen participeren.’
Er staan nog van deze zonnecoöperaties op stapel, onder meer in San Pedro de Atacama, in het noorden van het land, en in Curicó en Coyhaique, in het zuiden.
70 procent uit hernieuwbare bronnen
Chili, een land van 18 miljoen inwoners, heeft de komende vier jaar voor 8,5 miljard euro aan investeringen in niet-conventionele hernieuwbare energie op stapel staan.
‘Vroeger kwam Chili niet voor in de rankings voor hernieuwbare energie. Nu staat het in Latijns-Amerika op nummer één voor zonne-energie en op nummer twee voor windenergie.’
De nationale stroomproductie hangt vandaag nog voor 55 procent af van fossiele brandstoffen.
De Energie-agenda, die de socialistische president Michelle Bachelet in 2014 lanceerde, kan rekenen op investeringen van grote internationale investeerders, grote elektriciteitsbedrijven, grote mijnbouw- en landbouwbedrijven, en nu dus ook van burgers.
Chili wil tegen 2050 70 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen.
De kostprijs van wind- en zonne-energie is gedaald, waardoor de Chileense energiematrix definitief is veranderd, zegt David Watts, energie-expert van de Pontificale Katholieke Universiteit.
‘Vroeger kwam Chili niet voor in de rankings voor hernieuwbare energie. Nu staat het in Latijns-Amerika op nummer één voor zonne-energie en op nummer twee voor windenergie.’
Volgens een nieuw rapport van Bloomberg en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank is Chili na China het groeiland dat het meest investeert in schone energie.