China beperkt plastic zakken
Elena Dikomitis
10 januari 2008
Vanaf 1 juni 2008 is het voor alle winkels verboden om gratis plastic zakken uit te delen, dat heeft de Chinese regering dinsdag (8 januari) gemeld. Hiermee volgt China een reeks landen op die de voorbije jaren gelijkaardige maatregelen hebben getroffen.
De beslissing betekent het einde van de flinterdunne plastic zakjes (minder dan 0.025 millimeter dik) en dwingt handelzaken ertoe om andere soorten plastic zakken enkel tegen betaling aan te bieden. De nieuwe wet treedt in werking op 1 juni 2008. Het feit dat Beijing twee maanden later het decor vormt van de Olympische Spelen, is een belangrijke katalysator geweest voor de invoering van deze maatregel.
‘Witte vervuiling’
De wetgeving rond de plastic zakken moet gekaderd worden in de jarenlange strijd tegen de ‘witte vervuiling’, die onstond naar aanleiding van de enorme aanwezigheid van schuimplastic deksels van lunchdozen in de straten van China. Beijing drijft de laatste jaren de inspanningen op tegen de lucht- en watervervuiling, die als gevolg van de snelle economische groei gevaarlijke proporties aanneemt.
“Plastic zakken zijn handig voor consumenten maar veroorzaken een enorme verspilling van energie en bronnen en brengen veel vervuiling teweeg door overmatig gebruik, verkeerde recyclage en andere redenen”, zo luidt de boodschap van de regering. Greenpeace steunt de Chinese maatregel: “De aankondiging om gratis plastic zakken te bannen is een perfect voorbeeld van de samenwerking van twee grote krachten in het kader van milieubescherming: publieke participatie en overheidsbeleid.”
Voorlopers wereldwijd
De voorbije jaren stond de beperking op het gebruik van plastic zakken bij vele landen op de agenda, meer bepaald in delen van Zuid-Afrika, Oeganda, Rwanda, Tanzania, Kenia, Tsjaad, Mauritius, Taiwan en Ierland. In Bangladesh en in ongeveer dertig afgelegen dorpen in Alaska is er een volledige ban op plastic zakken. In 2007 werd San Francisco de eerste Amerikaanse stad die plastic zakken op basis van petroleum verbood. Ook in eigen land en in onze buurlanden zijn plactic zakken steeds minder gratis verkrijgbaar.