China bouwt tweemaal meer groene energie-projecten dan de de rest van de wereld samen

Nieuws

China geeft de hele wereld het nakijken inzake zonne- en windenergie

China bouwt tweemaal meer groene energie-projecten dan de de rest van de wereld samen

China breekt alle records met 339 gigawatt aan zonne- en windenergieprojecten in aanbouw. Dat is bijna twee keer zoveel als wat er in alle andere landen samen in aanbouw is.

Met 180 gigawatt aan zonneparken en nog eens 159 gigawatt aan windmolenparken die al effectief in aanbouw zijn, geeft China de rest van de wereld het nakijken. Uit de laatste cijfers van Gobal Energy Monitor blijkt dat de Verenigde Staten ver achterop hinken met 40 gigawatt in aanbouw, gevolgd door Brazilië (13 gigawatt), Groot-Brittannië (10 gigawatt) en Spanje (9 gigawatt).

Bovendien gaat het enkel om projecten die al effectief in aanbouw zijn. Nog eens twee keer zoveel capaciteit aan projecten zit in de pijpleiding, maar daar is nog niet met de bouw begonnen,

Steenkool in het vizier

Het gaat razendsnel: China heeft er vorig jaar bijna twee keer zoveel zonne- en windenergiecapaciteit bijgekregen als in enig ander jaar. Wind- en zonne-energie zijn nu goed voor 37 procent van de totale energiecapaciteit in het land, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2022. Naar verwachting zullen ze dit jaar de steenkoolcapaciteit overtreffen, momenteel nog 39 procent van het totaal.

Tussen maart 2023 en maart 2024 heeft China meer zonne-energie geïnstalleerd dan in de voorgaande drie jaar samen, en meer dan de rest van de wereld samen in 2023. Bijna de helft daarvan komt op daken van woningen. Ook de groei van windenergie verdubbelde in de voorbije twaalf maanden.

Als ook alle voorgestelde projecten worden uitgevoerd zoals voorzien, kan China eind dit jaar al afklokken op 1200 gigawatt aan wind- en zonne-energie - zes jaar vroeger dan president Xi Jinping had beloofd.