China breidt invloed in Azië uit dankzij crisis

Nieuws

China breidt invloed in Azië uit dankzij crisis

Antoaneta Bezlova

03 mei 2009

De wereldwijde financiële malaise blijkt een onverwachte kans voor China, dat de crisis aangrijpt om de invloed in Zuid-Oost Azië gevoelig uit te breiden.

China probeert al langer de naburige landen opnieuw binnen zijn economische invloedssfeer te trekken, en de economische crisis biedt daarbij nieuwe perspectieven. Nadat het politieke rumoer in Thailand een top van de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) in het water deed vallen, haastte Peking zich om het laken naar zich toe te trekken. China nodigde regionale leiders uit naar het schiereiland Hainan, waar het jaarlijkse Boao forum uitgeroepen werd tot “platform van de opkomende economieën” om een oplossing te vinden voor de economische crisis.

Hulp

De top kreeg als thema “Asia: Managing Beyond Crisis”, en was tot in de puntjes georganiseerd – een groot contrast met de mislukte top in Pattaya. “Ontwikkelde landen hebben lang de internationale media gedomineerd”, zei Long Yongtu, secretaris-generaal van het forum. “We willen met dit forum een stem bieden aan de opkomende economieën, zeker in deze moeilijke economische tijden.”

China voegde meteen de daad bij het woord en maakte een fonds van tien miljard dollar en een lening van nog eens vijftien miljard dollar beschikbaar voor de buurlanden in Zuid-Oost Azië. Met het fonds zullen infrastructuurprojecten opgezet worden om China beter te verbinden met de buurlanden, en de lening moet de landen helpen de crisis te doorstaan.

De landen langs de Mekong krijgen speciale aandacht van China. Peking heeft voor 39,7 miljoen dollars aan steun beloofd aan Birma, Cambodja en Laos, en deed een schenking van 300.000 ton rijst aan de noodreserve van de regio.

Actieve rol

De Chinese Premier Wen Jiabao zei dat China een actieve rol zou spelen om betere economische samenwerking te creëren met de regio. “het lot van alle landen hangt samen. Niemand is immuun voor de financiële crisis of in staat om het alleen op te lossen”, zei hij. Wen Jiabao beloofde ook dat Peking het gebruik van de Chinese yuan als handelsmunt zou aanmoedigen Het heeft daarvoor al akkoorden ondertekend met onder meer Hong Kong, Indonesië, Maleisië en Zuid-Korea.

Op het forum namen Chinese economen het op voor de rol van de yuan als regionale handelsmunt. Ze wijten de economische malaise in de regio aan de afhankelijkheid van de Amerikaanse economie. “Azië is erg afhankelijk van de Amerikaanse markt omwille van de rol van de dollar als internationale munt”, zei de gezaghebbende Chinese econoom Fan Gang op het forum. “De VS hadden altijd de houding van ‘het is onze munt, maar het is uw probleem’. Azië is nu echter in de positie om eisen te stellen en zelf een handelsmunt te kiezen.”