China en Taiwan tegen elkaar uitgespeeld

Nieuws

China en Taiwan tegen elkaar uitgespeeld

Wouter Derijck

16 januari 2008

Taiwan en China proberen de 'hearts and minds' van de wereld te winnen via een zogenaamde dollardiplomatie. Beide worden vaak door armere landen tegen elkaar uitgespeeld: wie het royaalste pakket economische hulp biedt, wint.

China en Taiwan voeren al jaren een ‘dollardiplomatie’ om bondgenoten van elkaar weg te kapen. Een forse, financiële injectie moeten arme landen overtuigen hun diplomatieke banden van de één naar de andere te verschuiven.
Afrika is één van de continenten waar China en Taiwan deze diplomatieke oorlog uitvechten. Met financiële steun en politieke druk is China er de voorbije jaren in geslaagd drie Afrikaanse landen hun betrekkingen met Taiwan te doen opzeggen. Deze week nog maakte Taiwan bekend de betrekkingen met Malawi te verbreken, nadat het Afrikaanse land diplomatieke relaties aanknoopte met China. Op dit moment erkennen nog amper vier van de 53 leden van de Afrikaanse Unie Taiwan als een volwaardig lid van de internationale gemeenschap: Burkina Faso, Swaziland, Gambia en Sao Tomé en Principe.
Niet alleen in Afrika, maar bijvoorbeld ook in het Caraïbische gebied hanteren China en Taiwan deze dollardiplomatie. Zo bezocht de Taiwanese President Chen Shui-bian woensdag het Caraïbische eiland St. Lucia om de onderlinge diplomatieke relatie te bevestigen en versterken. Hoewel het algemene beleid van het regionale handelsblok Caricom gericht is op China, kan Taiwan naast St. Lucia ook St. Vincent, St. Kitts, Belize en Haïti tot zijn bondgenoten rekenen.
Meermaals Peking inruilen voor Taipei en omgekeerd, is niet onmogelijk. De Centraal Afrikaanse Republiek is met zes keer veranderen absolute recordhouder. Ook St. Lucia is niet toe aan haar proefstuk. Na een jarenlange diplomatieke relatie met Taiwan, liep St. Lucia in 1996 over naar het kamp van de Chinese Volksrepubliek, om in april van vorig jaar de diplomatieke banden met Taiwan te herstellen. De beloofde agrarische hulp vanuit Taiwan betekende voor het armlastige Caraïbische eiland allicht een goed wapen tegen de voortdurend dreigende armoede.