China plant ‘grootste wind- en zonnepark uit de geschiedenis’ in Gobiwoestijn

Nieuws

‘Dit is de positieve kant van het Chinese klimaatverhaal’

China plant ‘grootste wind- en zonnepark uit de geschiedenis’ in Gobiwoestijn

China plant ‘grootste wind- en zonnepark uit de geschiedenis’ in Gobiwoestijn
China plant ‘grootste wind- en zonnepark uit de geschiedenis’ in Gobiwoestijn

IPS / Climate Home News / Joe Lo en Isabelle Gerretsen

11 maart 2022

China plant een enorm wind- en zonnepark in de Gobiwoestijn. Tegen 2030 moet het een capaciteit halen van 450 gigawatt - het dubbele van alle Amerikaanse wind- en zonneparken samen.

De Gobiwoestijn, op de grens tussen China en Mongolië, is een enorme rotswoestijn in de provincie Binnen-Mongolië.

Svdmolen/WikimediaCommons (CC BY-SA 3.0)

De Gobiwoestijn, op de grens tussen China en Mongolië, is een enorme rotswoestijn in de provincie Binnen-Mongolië. Momenteel dient het als steenkoolfabriek van China, maar binnenkort zal daar heel wat schone energie bijkomen, kondigt Peking aan.

‘China gaat in de Gobiwoestijn het grootste zonne- en windpark bouwen uit de geschiedenis, met een capaciteit van 450 gigawatt’, zei He Lifeng, hoofd van de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervormingen.

Enorme schaal

‘450 gigawatt is echt enorm’, zegt Dimitri De Boer van de ngo Client Earth. ‘Dat wordt het leeuwendeel van alle nieuwe wind- en zonnecapaciteit tot 2030.’  De opschaling is volgens De Boer ook een grote economische opsteker voor onderontwikkelde regio’s in China.

‘450 gigawatt is echt enorm’ - Dimitri De Boer van de ngo Client Earth

‘Dit is de positieve kant van het Chinese klimaatverhaal’, zegt Li Shuo van Greenpeace Azië in een reactie. ‘We kunnen maar beter wennen aan grote cijfers. China’s uitdaging is de groei van steenkool te stoppen, want ook daar zijn de cijfers enorm.’

Eerdere grootschalige projecten kregen te maken een stroomnet dat niet voorzien was op de grote hoeveelheden stroom. Daardoor kon er soms minder stroom geproduceerd worden dan de technologie toeliet.

‘Maar dat probleem is nu grotendeels opgelost’, zegt Li. ‘Zaken bouwen is in China nooit een probleem geweest.’

Simon Nicholas, analist bij het Institute for Energy Economics and Financial Analysis, is het daarmee eens. ‘China is een wereldleider op het vlak van stroomtransmissie op lange afstand’, zegt hij. ‘Het land bouwt al jaren aan ultra-hoogspanningslijnen, dus als iemand het kan, is het China.’

Duur

Toch waarschuwen experten ook dat het een dure operatie kan worden. De Boer wijst er op dat heel wat stroom verloren gaat bij vervoer over de lange afstand tussen de woestijn en de dichtbevolkte gebieden.

Yifei Li, hoogleraar aan de Universiteit van New York, wijst er op dat het relatief duur is om een groot zonnepark te onderhouden in een afgelegen woestijn. De grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht kunnen de panelen beschadigen, en stof kan de performantie van de panelen verminderen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk bij IPS-partner Climate Home News.