China smoort debat over doodstraf
Antoaneta Becker
07 april 2010
Terwijl de discussie in Taiwan over de doodstraf oplaait en zelfs tot het ontslag van een minister leidde, blijft de Chinese regering weigeren om zelfs maar cijfers over het aantal executies publiek te maken.
Gisteren maakte China bekend een Japanner te hebben geëxecuteerd wegens drugssmokkel. Het is de eerste keer dat dat gebeurt sinds het land in 1972 de betrekkingen met Japan normaliseerde. China heeft aangekondigd volgende week nog drie Japanners te executeren.
Bij de Chinezen in Taiwan is de discussie intussen flink opgelaaid. Afgelopen maand moest de minister van Justitie opstappen toen ze weigerde het moratorium op de doodstraf te beëindigen. Amnesty International heeft het land opgeroepen net als Hongkong en Macao de doodstraf formeel af te schaffen, maar volgens de regering is 80 procent van de Taiwanezen daartegen.
Duizenden executies
In China smoort de regering iedere mogelijke discussie. De wereldleider op het gebied van de doodstraf weigert zelfs de exacte aantallen bekend te maken. Amnesty International schat dat er afgelopen jaar “duizenden executies” zijn uitgevoerd.
Volgens de autoriteiten zijn er de laatste jaren - onder het motto “Executeer minder, executeer voorzichtig” - minder mensen ter dood gebracht, maar niemand die het kan controleren.
Stabiliteit
De autoriteiten lijken vooral bezorgd om stabiliteit. Vorige jaar waren er honderdduizend gevallen van onrust of “massa-incidenten” als gevolg van woede over corruptie of landhervormingen. Beijing wil dit jaar 514 miljard yuan (59 miljard euro) meer besteden aan openbare veiligheid, dat is bijna tien procent erbij.
Dat brengt de “Straf hard”-campagnes uit de jaren tachtig in herinnering, waarmee toenmalig leider Deng Xiaoping de kwalijke invloed van de buitenwereld wilde temmen. Juridische procedures moesten sneller en het aantal misdaden waar de doodstraf op stond, steeg van 32 tot 68, waaronder smokkelen, belastingontduiking en valsemunterij.
Volgens China is er brede steun voor de doodstraf en is de straf geworteld in het eeuwenoude principe van vergelding. De regering vertelt er niet bij dat de doodstraf in de zevende eeuw afgeschaft is geweest, onder het bewind van de grote keizer Tai Zong. Toen was er zo veel voorspoed en stabiliteit dat de keizer de doodstraf niet nodig had om het volk in het gareel te houden.