China's stem klinkt steeds luider in de wereld

Nieuws

China's stem klinkt steeds luider in de wereld

Mitch Moxley

22 maart 2010

Ze breiden hun buitenlandse kantoren uit, brengen steeds meer publicaties naar een buitenlands publiek en hervormen de grootste Engelstalige krant van het land. Het zijn allemaal tekenen dat de Chinese staatsmedia hun positie veilig willen stellen in de "steeds hardere strijd op het vlak van nieuws en opinie" zoals president Hu Jintao het omschrijft.

De Chinese regering heeft 45 miljard renminbi (5 miljard euro) vrijgemaakt voor de internationale expansie van de staatsmedia.
Begin deze maand voerde China Daily, de grootste Engelstalige krant van China, de grootste hervorming in haar 29-jarige geschiedenis door. De lay-out werd gemoderniseerd en lijkt nu op die van een Britse kwaliteitskrant. Er werd ook een nieuwe sectie met onderzoeksjournalistiek geïntroduceerd. De krant, die een oplage van 300.000 exemplaren heeft, bevat nu ook meer nieuws van de buitenlandkantoren. Dat netwerk van kantoren is daarom uitgebreid. Vorig jaar al had China Daily een editie voor de VS gelanceerd.
Vorig jaar was ook de Global Times van start gegaan, een Engelstalige versie van de officiële krant van de Chinese Communistische Partij. Die verlegde al meteen de grenzen van de Chinese media, want in juni 2009 was het de enige krant in China die over de twintigste verjaardag van het Tienanmenprotest berichtte.

Buitenlandkantoren

De Chinese staatstelevisie CCTV en het nieuwsagentschap Xinhua maken nu berichten in verschillende talen, voor zowel een westers als Aziatisch publiek. CCTV had al nieuws in het Engels, Frans en Spaans, nu heeft de zender ook een Russisch en Arabisch kanaal gelanceerd. Een Portugese versie zit in de pijplijn. De zender wil het aantal buitenlandkantoren opvoeren van 19 naar 56.
Op 1 januari lanceerde het nieuwsagentschap Xinhua bovendien CNC, een zender die de klok rond in het Chinees uitzendt naar Aziatische en Europese landen. Tegelijk werd een zaken- en financieel kanaal gelanceerd. CNC begint in juli met programma’s in het Engels, gevolgd door bijdragen in het Frans, Spaans, Portugees, Arabisch en Russisch.
Ook Xinhua voert zijn aantal buitenlandkantoren op, van 100 naar 186. Het plant bovendien de lancering van een volledig Engelstalige zender, naar het voorbeeld van Al Jazeera, die met het Amerikaanse CNN en het Britse BBC moet concurreren.

Stem

De Chinese overheid beseft steeds meer dat het land zijn stem duidelijker moet laten horen in de internationale arena van opinies. Doordat China’s internationale invloed groeit, heeft het een stem in de internationale media nodig die zijn standpunten in het buitenland naar voren brengt, zegt Zheng Baowei, directeur van het Onderzoekscentrum voor Journalistiek en Sociale Ontwikkeling van de Renmin-universiteit in China.
Hij zegt dat de regering de staatsmedia nu efficiënter laat werken en dat de kwaliteit van het mediapersoneel en de infrastructuur verbeterd is. “Door al die inspanningen hebben de staatsmedia hun invloed zien toenemen, maar we moeten het tijd geven”, zegt Zheng. “Het effect zal geleidelijk zichtbaar worden.”
De weg naar een wereldwijd Chinees media-imperium is nog lang. Hoe de regering dat allemaal gaat financieren bijvoorbeeld, is nog niet duidelijk. De advertentie-inkomsten zijn laag.
Ook de inhoud is een probleem. Ondanks de verbeteringen blijft het op de eerste plaats de bedoeling de boodschap van de regering te verkondigen. Over gevoelige thema’s, zoals de drie T’s, Tibet, Taiwan en Tienanmen, wordt meestal gezwegen.
Om een buitenlands publiek te bereiken zullen de staatsmedia beide kanten van het Chinese verhaal moeten vertellen, zegt Chen Lidan, hoogleraar aan de School voor Journalistiek van de Renmin-universiteit. “We moeten in onze berichtgeving ook de westerse journalistieke normen hanteren. En daarvoor moeten we niet alleen het goede nieuws brengen maar ook het slechte nieuws.”