Community Land Trust Brussels wint Grote Prijs Toekomstige Generaties
Thomas Cliquet
17 november 2017
De Grote Prijs voor Toekomstige Generaties gaat dit jaar naar Community Land Trust Brussels. Dat project zet zich in voor betaalbaar wonen. Concreet gebruiken ze subsidies voor het opkopen van woningen, die de organisatie dan doorverkoopt aan gezinnen met lage inkomens. De publieksprijs gaat naar FoodSavers uit Gent.
Ontdek hier alle finalisten van De Grote Prijs voor Toekomstige Generaties
De Grote Prijs is een initiatief van de Stichting voor Toekomstige Generaties die zich toelegt op de transitie naar een duurzame ontwikkeling van de samenleving. De jury koos voor Community Land Trust Brussels omdat ze bijdragen aan een leefbare en betaalbare stadsomgeving.
‘Via subsidies koopt de Community Land Trust woningen op, die ze doorverkopen aan mensen met een laag inkomen. De gronden blijven eigendom van de gemeenschap.’
De jury prijst Community Land Trust om een weldoordachte systeembenadering
De jury prijst Community Land Trust om een weldoordachte systeembenadering en een evenwicht tussen People, Planet, Participation en Prosperity.
‘Het heeft een belangrijke voorbeeldfunctie, in het bijzonder wanneer het beleidsmakers inspireert en aanzet om aanpassingen door te voeren in de wetgeving.’
Betaalbaar wonen is een prioriteit voor CLTB
© Community Land Trust Brussels
Leden van de jury waren vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, het middenveld, de publieke sector en de media: Sophie Brems van RTBF, _MO*-_redacteur Tine Hens, Julien Jacquet van Permafungi (de laureaat van vorig jaar), Sebastiaan Kennes van Ashoka, Jo Van Cauwenberge van GoodPlanet Belgium en Cédric Van de Walle van het Federaal Instituut voor Duurzame ontwikkeling.
Er was ook een expertenjury met zowel academici van de ULB en de KU Leuven als vertegenwoordigers van federale instellingen.
Publieksprijs voor FoodSavers
Op de website van de Stichting voor Toekomstige Generaties kon het grote publiek stemmen voor de publieksprijs. Die gaat naar FoodSavers Gent. Hun naam dekt de lading. Zij leveren voedseloverschotten aan sociale organisaties, om zo -als twee vliegen in één klap- armoede en voedselverspilling te bestrijden. FoodSavers gaat uit van stad Gent en het OCMW.
FoodSavers bestrijden voedselverspilling
Persbeeld Stichting voor Toekomstige Generaties
Na het ophalen van overtollig voedsel bij supermarkten, controleert FoodSavers de kwaliteit om het daarna te schenken aan partnerorganisaties die het verdelen onder mensen in armoede.
De cijfers ogen indrukwekkend. De eerste zes maanden van 2017 verdeelde FoodSavers al zes ton aan voedsel over een dertigtal partners die op hun beurt zo’n 2500 mensen bereiken. Bovendien reduceert FoodSavers met hun logistiek platform ook de CO2-uitstoot.