Controverse over geneesmiddel tegen blindheid bij aidspatiënten

Nieuws

Controverse over geneesmiddel tegen blindheid bij aidspatiënten

Isolda Agazzi

01 januari 2008

De Zwitsere farmareus Roche produceert een geneesmiddel dat een virale vorm van blindheid bij aidspatiënten in Azië relatief gemakkelijk kan genezen. Artsen zonder Grenzen vraagt dat Roche het medicijn nog goedkoper en ruimer verspreid in arme landen, maar het farmabedrijf ligt dwars. Het medicijn kan immers ook dienen bij orgaantransplantaties, een lucratieve markt in Azië.

In landen als Cambodja, Myanmar en Thailand is 32 procent van de aidspatiënten ook besmet met het cytomegalovirus retinis (CMV), een virus dat blindheid kan veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG). “Je kan CMV in twee minuten diagnosticeren en er bestaat een heel doeltreffend geneesmiddel voor”, zegt dr. David Wilson van AzG, een van de auteurs van de studie.

Het enige probleem is dat dat geneesmiddel in China ongeveer evenveel kost als een kleine gezinswagen. De behandeling met valganciclovir, dat door Roche wordt verkocht onder de merknaam Valcyte, kost meer dan 10.000 dollar (7000 euro) voor vier maanden.

AzG is erin geslaagd een korting van 80 procent te onderhandelen, maar voor woordvoerster Emma Arnado is dat nog niet genoeg: “De korting geldt alleen voor de allerarmste landen. Wij hebben het geneesmiddel vooral nodig in landen met een gemiddeld inkomen, zoals Thailand, China en Taiwan”. Alternatieve behandelingsmethoden, zoals injecties met de stof ganciclovir in de aders of in de ogen van de patiënt, zijn omslachtiger en vooral pijnlijker.

Roche verdedigt zich met het argument dat het voldoende inspanningen doet om de zogenaamde tritherapie voor de behandeling van aids zo toegankelijk mogelijk te maken. Deze holistische benadering van de ziekte maakt het mogelijk de besmetting met het blindmakende CMV-virus te beperken tot 1 à 2,4 procent van de patiënten.

“Valcyte is een geneesmiddel dat in de eerste plaats dient voor orgaantransplantaties. We verkopen het aan een gunststarief van 304 euro per pakje aan de allerarmste landen en aan zwart Afrika”, zegt Roche-woordvoerster Martina Rupp.

De multinational is niet bereid om de prijs nog te verminderen of het gunsttarief toe te kennen aan landen met een gemiddeld inkomen. “Dit is de laagste prijs die we kunnen toekennen”, zegt Rupp, “En als we hebben besloten ons te concentreren op de armste landen, is dat omdat de noden daar het hoogst zijn.”

Oneigenlijk gebruik

Dr. Daniel Berman, vice-directeur voor de campagne over toegang tot geneesmiddelen bij AzG, begrijpt de ongerustheid bij Roche. “Roche vreest dat het goedkope geneesmiddel tegen blindheid zal worden gebruikt bij orgaantransplantaties bij rijkere patiënten. Ik begrijp dat ze de groeiende transplantatiemarkt in Azië willen afschermen, maar het moet mogelijk zijn om misbruiken te voorkomen. We willen daarover met Roche een echte dialoog op gang brengen, waarbij ook over de prijs wordt gepraat.” Uiteindelijk gaat het niet om enorme hoeveelheden van het medicijen, en Roche zou volgens Berman ook in India afstand kunnen doen van zijn patent, zodat er een goedkope, generische variant kan worden gemaakt.

Dr. Kevin De Cock, hoofd van de aidsadeling binnen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) relativeert het probleem dat AzG aankaart. “Aidspatiënten in arme landen lopen de kans ziektes op de lopen die veel frequenter zijn dan het CMV-virus, zoals hepatitis C, meningitis  en toxoplasmose. De meeste van de medicijnen tegen die aandoeningen staan niet op de lijst met essentiële geneesmiddelen van de WHO.” De Kock pleit ervoor de problemen aan te pakken via de tritherapie, de holistische behandelingsmethode die toelaat de ziekte beter te behandelen, als ze vroeg genoeg wordt opgespoord. “Maar we zijn natuurlijk ook voor elke interventie die het mogelijk maakt om het leven – en het zicht – te redden van terminale aidspatiënten.”

De prijs voor tritherapie is de voorbije jaren gestaag gezakt, maar blijft in veel arme landen onbereikbaar duur. Volgens cijfers van de WHO kregen in 2006 slechts 1,65 miljoen mensen in ontwikkelingslanden de behandeling, terwijl er 6,5 miljoen mensen mee gebaat zouden zijn. Net omdat tritherapie niet altijd mogelijk is, vindt AzG dat Roche alvast de prijs voor zijn geneesmiddel tegen blindheid nog wat kan verlagen.