Worst case scenario: daling van 1,1 procent
Coronavirus maakt einde aan Afrikaanse economische groei
Candice Domingo
16 april 2020
De Afrikaanse economie zou dit jaar met 0,5 procent groeien, maar de coronapandemie dreigt hier een einde aan te maken. Bijna 20 miljoen jobs worden bedreigd. De voorzitter van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AfDB), Akinwumi Adesina, spreekt van een crisis.
Bijna 20 miljoen jobs, zowel formele als informele, worden bedreigd door de coronapandemie.
Swathi Sridharan (ICRISAT) (CC BY-SA 2.0)
De Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AfBD) heeft als doel duurzame economische en sociale groei aan te sporen in heel Afrika. Door leningen te verstrekken aan Afrikaanse overheden om projecten te financieren wil de bank een einde maken aan armoede en honger. Alle 54 Afrikaanse landen zijn lid van de bank onder meer Algerije, Ivoorkust, Ethiopië en Zuid-Afrika. Ook Afrikaanse zakenlui kunnen aankloppen bij AfDB voor een lening. De bank focust op de groei van Afrika door meer jobs te creëren en dat allemaal op duurzame wijze.Begin dit jaar publiceerde de Afrikaanse Ontwikkelingsbank jaar hoopvolle cijfers: de Afrikaanse economische groei is met 3,4 procent stabiel gebleven in 2019. Voor 2020 voorspelde de bank een lichte groei met 0,5 procent en in 2021 zou de groei 4,1 procent bedragen.
Ethiopië is de tweede snelst groeiende economie wereldwijd en met een bruto binnenlands product van 84 miljard Amerikaanse dollar de snelst groeiende economie in Afrika, gevolgd door Rwanda. Daarnaast behoren ook Ivoorkust, Ghana, Tanzania en Benin tot de tien snelst groeiende economieën wereldwijd.
Maar dat was voor corona de economie wereldwijd lamlegde.
Daling van 1,1 procent
De cijfers, gepubliceerd in januari, voor de uitbraak van de coronapandemie, zouden niet meer actueel zijn. Volgens een studie van de Afrikaanse Unie (AU) zijn bijna 20 miljoen jobs in Afrika bedreigd door het virus, zowel in de formele als in de informele sector.
Landen die erg afhankelijk zijn van toerisme en de olie-industrie zullen het zwaarst getroffen worden. In de studie worden twee scenario’s beschreven: in het “realistische” scenario wordt voorspeld dat de Afrikaanse economie met 0,8 procent zal dalen en in het “pessimistische” scenario gaat de AU uit van een daling met 1,1 procent.
Voorzitter van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank Akinwumi Adesina.
CC BY-NC-SA 2.0
In een interview op de Franse radiozender RFI liet de voorzitter van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, Akinwumi Adesina, weten dat hij vreest voor een sociale crisis. ‘De coronapandemie kan voor een echte sociale crisis zorgen, want helaas bestaat er in Afrika geen systeem waar werknemers een compensatie krijgen, zoals andere landen dat wel hebben. En als de mensen geen producten meer kunnen afleveren, zal dat leiden tot een voedingscrisis.’
De AfDB richtte een fonds van tien miljard dollar op om Afrikaanse landen te helpen in de strijd tegen het coronavirus en een obligatie van 3 miljard dollar, de Fight Covid-19 Social Bond.
De Afrikaanse Ontwikkelingsbank organiseert daarnaast ook een online wedstrijd waaraan ondernemers, bedrijven, organisaties en overheden kunnen deelnemen. Via de online uitdaging #AfricaVsVirus Challenge kunnen mensen hun ideeën voorstellen om het virus tegen te gaan.
Schuldkwijtschelding
De Franse president Emmanuel Macron deed zondag in een televisietoespraak een opvallende oproep omtrent de schulden van Afrikaanse landen. ‘We moeten onze Afrikaanse buren helpen om het virus effectiever te bestrijden. Ook moeten wij hen economisch helpen door hun schulden massaal kwijt te schelden’, zei Macron. De Franse president probeert de ministers van Financiën van de G20-landen over te halen om mee te stappen in zijn verhaal.
Number of #COVID19 cases on the African continent rise to over 15,900, with 3,084 recoveries and 520 deaths. View country figures & more with the WHO African Region COVID-19 Dashboard: https://t.co/V0fkK7WnuG pic.twitter.com/l7kfjqeovN
— WHO African Region (@WHOAFRO) April 15, 2020
Op het Afrikaanse continent zijn bijna 16.000 COVID-19 besmettingen en 853 sterfgevallen vastgesteld, dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie. Zuid-Afrika is het zwaarst getroffen land en telt 2.415 bevestigde gevallen en 27 mensen die zijn overleden aan het nieuwe coronavirus. Gevolgd door Algerije waar de meeste sterfgevallen in heel Afrika werden geteld: 326 inwoners stierven en bij 2.070 mensen werd officieel corona vastgesteld.
In vergelijking met andere continenten doet Afrika het nog behoorlijk goed, maar veel mensen hebben geen toegang tot water en elektriciteit. Een goede handhygiëne is zeer belangrijk om het coronavirus te gaan.