COVID-19 ontwricht gezondheidssystemen in 9 op de 10 landen

Nieuws

WHO pleit voor versterking van gezondheidsdiensten

COVID-19 ontwricht gezondheidssystemen in 9 op de 10 landen

COVID-19 ontwricht gezondheidssystemen in 9 op de 10 landen
COVID-19 ontwricht gezondheidssystemen in 9 op de 10 landen

IPS

27 april 2021

In 90 procent van de landen is meer dan één derde van de normale dienstverlening in ziekenhuizen verstoord. Ook na meer dan een jaar verstoort COVID-19 dus nog altijd substantieel de gezondheidssystemen wereldwijd. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De COVID-afdeling van een ziekenhuis in Barcelona.

Hospital CLÍNIC (CC BY-ND 2.0)

Een klein lichtpunt wel: de situatie in de ziekenhuizen is verbeterd sinds de zomer van 2020. Toen deed de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een eerste peiling om in te schatten hoezeer COVID-19 onze gezondheidsdiensten onder druk zet.

De situatie was toen ernstiger dan nu want in 2020 wees het onderzoek uit dat de helft van de essentiële gezondheidsdiensten verstoord was. In de eerste drie maanden van 2021 is dat gedaald tot een derde van de diensten.

Extra zorgpersoneel

Om die verstoring te beperken heeft de helft van de geraadpleegde landen extra personeel aangeworven, patiënten meer doorverwezen naar andere zorginstellingen of overgestapt op alternatieve methoden om zorg te verlenen, zoals meer thuiszorg of het gebruik van telegeneeskunde.

‘Het zal vooral belangrijk zijn om de situatie in de gaten te houden in landen die al vóór de pandemie worstelden met het verlenen van zorg.’

‘Het is bemoedigend om te zien hoe landen inspanningen leveren bij het opbouwen van hun essentiële gezondheidsdiensten, maar er moet nog meer gebeuren’, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO.

‘De peiling benadrukt de noodzaak om de inspanningen op te voeren, hiaten te dichten en de dienstverlening te versterken. Het zal vooral belangrijk zijn om de situatie in de gaten te houden in landen die al vóór de pandemie worstelden met het verlenen van zorg.’

Vaccins zijn essentieel

De meest getroffen gezondheidsdiensten blijken de afdelingen voor psychische, neurologische en stoornissen rond middelengebruik, verwaarloosde tropische ziekten, tuberculose, hiv en hepatitis B en C, kankerscreening en diensten voor andere niet-overdraagbare ziekten zoals hypertensie en diabetes. Ook is er achterstand opgelopen op diensten die zich bezighouden met gezinsplanning en anticonceptie, spoedeisende tandheelkundige zorg en ondervoeding.

De WHO zegt ook bezorgd te zijn omdat vaccinatiecampagnes voor kinderen en programma’s rond de preventie van malaria dreigen achterop te hinken.

Verder stelt de organisatie dat een van de belangrijkste zaken om nu te doen is ervoor te zorgen dat de hele wereld toegang krijgt tot COVID-19-vaccins en tests. Deze pandemie zo snel mogelijk klein krijgen is essentieel om het globale gezondheidssysteem niet verder op de knieën te dwingen, stelt de WHO.