Regeringen moeten harder optreden, vindt Human Rights Watch
COVID-19-racisme tegen Aziaten neemt toe
IPS
14 mei 2020
Racisme, xenofobisch geweld en discriminatie als gevolg van de COVID-19-pandemie woeden ongehinderd voort, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Regeringen moeten harder optreden. Xenofobie en haat richten zich name op Aziaten en mensen van Aziatische afkomst.
Peggy und Marco Lachmann-Anke / Pixabay
HRW roept overheden op om het ‘haatvirus’ te bestrijden. Eerder deze week deed ook VN-secretaris-generaal Antonio Guterres dat.
HRW wijst erop dat regeringsleiders en hoge ambtenaren in de afgelopen weken soms direct of indirect racisme en xenofobie aanmoedigden, door gebruik van anti-Chinese retoriek. Diverse politieke partijen en groepen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Griekenland, Frankrijk en Duitsland, gebruiken COVID-19 om samenzweringstheorieën de wereld in te helpen waarin vluchtelingen, buitenlanders, prominente figuren en politieke leiders worden gedemoniseerd.
Chinees virus
‘Racisme en fysieke aanvallen op Aziaten en mensen van Aziatische afkomst verspreiden zich samen met de COVID-19-pandemie. Regeringen moeten stevig optreden om deze trend te keren’, zegt John Sifton van HRW. De mensenrechtenorganisatie pleit, in navolging van de VN, voor nationale actieplannen om de golf van COVID-19-racisme en xenofobie aan te pakken.
De Amerikaanse president Donald Trump sprak over het ‘Chinese virus’
Sinds de uitbraak van pandemie is sprake van beledigend taalgebruik in de media, door politici en op sociale media. De Amerikaanse president Donald Trump sprak over het ‘Chinese virus’ en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo over het ‘Wuhan-virus’, termen die mogelijk haat hebben aangewakkerd in de Verenigde Staten, zegt HRW.
Hoewel Trump de term inmiddels niet meer gebruikt en een tweet uitstuurde om ‘onze Aziatisch-Amerikaanse gemeenschap’ een hart onder de riem te steken, kwam er geen specifieke actie van de overheid om Aziaten of mensen van Aziatische afkomst te beschermen.
Myanmarees gezin
De gouverneur van de regio Venetië in Italië, een vroeg epicentrum van de pandemie, zei in februari tegen journalisten dat het land het virus beter zou aankunnen dan China, omdat Italianen ‘cultureel gezien sterk hechten aan hygiëne, handen wassen en douchen, terwijl Chinezen levende muizen eten.’ Hij bood later zijn verontschuldigingen aan.
Toename van racistische retoriek valt samen met een toename van het aantal racistische aanvallen.
De Braziliaanse minister van Onderwijs maakte Chinezen belachelijk en suggereerde in een tweet dat de pandemie onderdeel is van een Chinees ‘plan om de wereld te domineren’.
Toename van racistische retoriek valt samen met een toename van het aantal racistische aanvallen waar Aziaten en mensen van Aziatische afkomst mee te maken hebben, stelt HRW. In Spanje liep dat zodanig uit de hand dat een Chinees-Amerikaanse man na mishandeling twee dagen in coma lag. In Texas in de VS werd een Myanmarees gezin aangevallen door een man met een mes.
Moslims
Ook in Afrikaanse landen is sprake van discriminatie van en aanvallen op Aziatische mensen, en buitenlanders in het algemeen, waarvan gedacht wordt dat ze besmet zijn met het coronavirus.
In Aziatische landen zoals Zuid-Korea, Japan en Indonesië werden eveneens gevallen gemeld van discriminatie, gericht tegen Chinezen. In Myanmar gebruiken ultranationalistische leiders de pandemie om haat te zaaien tegen moslims in het land, stelt HRW.
In Guangzhou in China is sprake van discriminatie gericht op Afrikanen. De autoriteiten dwingen Afrikanen en mensen van Afrikaanse afkomst tot quarantaine of eisen dat verhuurders ze uit appartementen of hotels zetten.
Sociale media
‘Het herhaaldelijk en publiekelijk veroordelen van racisme hoort bij de reactie van elke overheid op het coronavirus’, zegt Sifton. ‘Overheden moeten daarnaast speciale voorlichtingscampagnes opzetten, haatmisdrijven sneller aanpakken en steun bieden aan groepen mensen die slachtoffer zijn van discriminatie en racistisch gemotiveerde aanvallen.’
Ook sociale media hebben hierin een rol, zegt hij. ‘Die moeten beter monitoren wat er online gebeurt en haatdragende en xenofobe content verwijderen.’