Crisis maakt uitdagingen in strijd tegen armoede nog veel groter

Nieuws

Crisis maakt uitdagingen in strijd tegen armoede nog veel groter

Peter Dhondt

06 juli 2009

Tegen 2015 mogen armoede, honger en een reeks andere verschijningsvormen van extreme onderontwikkeling maar half zoveel mensen treffen als in 1990. Dat spraken alle VN-lidstaten in 2000 af in de zogenaamde Millenniumverklaring, maar intussen bedreigen de klimaatcrisis en de internationale recessie de vooruitgang die veel landen al boekten. In de vandaag (6 juli) gepubliceerde uitgave 2009 van hun jaarlijkse rapport over de Millenniumdoelstellingen meten de VN de schade op.

- Tussen 1990 en 2005 daalde het aantal mensen dat van minder dan 1,25 dollar per dag moet rondkomen van 1,8 tot 1,4 miljard, maar dit jaar zal hun aantal aangroeien met 50 tot 90 miljoen, tegen eerdere verwachtingen in. Het aandeel van de extreem armen in de wereldbevolking zal ook in 2009 nog lichtjes dalen, omdat de wereldbevolking nog sneller toeneemt dan de armoede.
- Door de stijging van de voedselprijzen in de eerste helft van 2008 steeg het aandeel van de wereldbevolking dat honger lijdt van 16 procent in 2006 tot 17 procent in 2008. In de tweede helft van 2008 daalden de prijzen weer, maar intussen maken massale ontslagen en teruglopende orders voedsel nog voor meer mensen moeilijk betaalbaar. Daardoor kampen er dit jaar weer meer dan een miljard mensen met honger.

Minder werk

- De crisis wordt ook een hinderpaal op de weg naar gelijkberechtiging tussen vrouwen en mannen. Vrouwen krijgen op de slabakkende arbeidsmarkt minder kansen om zelf geld te gaan verdienen. De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) ziet het wereldwijde werkloosheidscijfer voor vrouwen dit jaar stijgen van 6,5 tot 7,4 procent. De stijging bij mannen was nog hoger, maar stilaan begint de crisis ook aan te komen in de dienstensector, waar veel meer vrouwen werken.
- Zelfs mensen met werk duiken weer dieper in de armoede. Volgens de meest negatieve projecties van de ILO zat vorig jaar weer 64 procent van de mensen met een baan in zwart-Afrika onder de armoedegrens van 1,25 dollar per dag, 6 procentpunt meer dan in 2007. Ook in Zuid-Azië is er een toename met 6 procentpunt, tot 44 procent in 2008.
- De VN achten de kans groot dat ontwikkelingslanden en donorlanden nog verder zullen beknibbelen op hun bijdragen voor reproductieve gezondheidszorg – waardoor kindersterfte en kraambedsterfte zullen toenemen. Rijke landen als Nederland en België hebben hun ontwikkelingsbijdrage gekoppeld aan hun bruto binnenlands product. Als dat daalt, krijgen de partnerlanden minder geld.

Haalbaar mits extra inspanningen

De vooruitgang die de voorbije jaren werd geboekt, bewijst dat de Millenniumdoelstellingen haalbaar zijn, benadrukken de auteurs van het rapport. Maar daarvoor zijn er wel extra inspanningen nodig. Er zijn meer goede arbeidsplaatsen nodig, vooral ook voor vrouwen. Landen waar honger wordt geleden moeten hun sociaal vangnet versterken en ervoor zorgen dat er meer betaalbaar voedsel te koop is. Ook op het platteland moeten alle kinderen de kans krijgen school te lopen – wereldwijd krijgen nog altijd 72 miljoen kinderen tussen 6 en 12 geen onderwijs .
Zuid-Azië en zwart Afrika moeten eindelijk de politieke wil aan de dag leggen om de hoge kraambedsterfte terug te dringen. Wereldwijd zijn er meer investeringen nodig in sanitaire voorzieningen – 1,2 miljard mensen doen hun behoefte nog altijd in de vrije natuur. Er moet ook dringend meer worden ondernomen om het klimaat, onze watervoorraden en de natuurlijke rijkdom van bossen en zeeën te beschermen. In Latijns-Amerika en de Cariben is de ontbossing de eerste helft van dit decennium nog toegenomen in vergelijking met de jaren 90, en Afrika verliest jaarlijks ook nog altijd meer dan 4 procent van zijn bosoppervlakte. 
De auteurs van het Millenniumrapport pleiten ervoor de internationale ontwikkelingsdoelstellingen te integreren in de pogingen om de wereldeconomie weer op gang te brengen. Dat was tot dusver niet het geval. Het lot van de armste bevolkingsgroepen in de wereld kwam bijvoorbeeld enkel marginaal aan bod bij de top die de G20 in april hield over de economische en financiële crisis.