Cubaanse 'Dames in wit' worden luider
Patricia Grogg
18 maart 2009
De Dames in Wit, de echtgenotes, moeders en dochters van de 75 Cubaanse dissidenten die zes jaar geleden tot lange gevangenisstraffen werden veroordeeld, zijn begonnen aan een week van protest om hun mannen vrij te krijgen. De actie valt samen met het bezoek van EU-commissaris Louis Michel aan het eiland.
De vrouwen willen zes dagen actie voeren – één dag voor elk jaar dat hun verwanten gevangen zitten. Dat is niet evident onder een regime dat weinig plaats laat voor afwijkende meningen. De mannen waarrond de actie draait, werden in 2003 gearresteerd en veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen zes en 28 jaar. Het Cubaanse gerecht oordeelde dat ze subversieve bedoelingen hadden en gefinancierd werden door de Verenigde Staten. De Dames in wit houden vol dat hun mannen onterecht worden vastgehouden. Ook Amnesty International erkent hen als gewetensgevangenen.
Op hun eerste actiedag namen de vrouwen gisteren (17 maart) deel aan een misviering in de Sagrado Corazón-kerk in Havana. Vandaag staat een andere gebedsdienst op het programma. Maar het zijn vooral hun verplaatsingen die de aandacht trekken. Net als bij al hun vorige acties gaan de vrouwen altijd te voet. Ze hebben foto’s van de gevangenen op hun borst en dragen gladiolen met zich mee.
Tegenwerking
Veel voorbijgangers kijken in stilte toe, maar sommigen roepen revolutionaire slogans. Volgens de Dames in Wit worden die acties georkestreerd door de overheid. Soms weerhouden revolutionaire brigades vrouwen van de groep die niet in de hoofdstad wonen er ook van om naar Havana te reizen als er actie wordt gevoerd. Volgens Amnesty International werd onlangs ook één van de Dames in Wit thuis opgepakt en pas vier uur later weer vrijgelaten. Ivonne Mallesa zou te horen hebben gekregen dat ze voor twintig jaar in de gevangenis kan belanden als ze de groep blijft steunen.
“Wij zijn vredelievende mensen. Wat we willen is dat ze onze mannen vrijlaten”, zegt Bárbara Rojo, een van de Dames in Wit op een bijeenkomst in het huis van woordvoerster Laura Pollán. Pollán kreeg in 2005 de Sacharovprijs voor de mensenrechten.
Michel
Het nieuwe offensief van de vrouwen valt samen met het bezoek van de Europese Commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking Louis Michel. Die neemt vandaag (woensdag) deel aan een bijeenkomst over de samenwerking tussen de EU en Cuba.
Uit protest tegen de veroordeling van de 75 dissidenten had de Europese Unie in 2003 diplomatieke sancties afgekondigd tegen Cuba. Fidel Castro, de toenmalige president, had daarop de samenwerking met de EU “bevroren”. In oktober vorig jaar werden de relaties hersteld, nadat de EU in juni haar sancties had opgeheven.
“We hebben een brief geschreven aan de Commissaris, maar ik denk niet dat hij ons of andere mensen van de oppositie zal ontmoeten” zegt Pollán. Ook bij zijn vorige bezoek in oktober had Michel geen contacten met dissidenten. De diplomatieke vertegenwoordigers van de EU op Cuba ontvangen de voorbije jaren wel geregeld dissidenten.
Van de 75 dissidenten die in 2003 achter de tralies verdwenen, zitten er nu nog 54 vast. Eén gevangene is vrijgelaten nadat hij zijn straf had uitgezeten en twintig anderen werden om gezondheidsredenen naar huis gestuurd.