Cubaanse wetenschappers ontwikkelen groener cement

Nieuws

Cubaanse wetenschappers ontwikkelen groener cement

19 april 2012

Cubaanse wetenschappers hebben een minder vervuilend cement ontwikkeld. Bij de productie komt geen CO2 vrij, zeggen ze.

Bij het nieuwe cement wordt klinker, het hoofdbestanddeel van cement, vervangen door een mengeling van metakaolien en kalksteen. Daar komt geen verbranding aan te pas, wat uitstoot van CO2 in de atmosfeer vermijdt.

Het procedé werd ontwikkeld met de steun van de École Polytechnique Fédérale in het Zwitserse Lausanne.

Bij gewone cementproductie wordt een mengsel van kalk, uit kalksteen, en silicium-, ijzer- en aluminiumoxides zwaar verhit, waarna het de oven als klinker verlaat. Metakaolien wordt bij lage temperatuur uit kaoliniethoudende klei gewonnen.

Door het gebruik van metakaolien kan men een “cement met laag koolstofgehalte” maken, zegt projectverantwoordelijke Fernando Martirena, directeur van het Onderzoekscentrum voor de Ontwikkeling van Structuren en Materialen van de Centrale Universiteit Marta Abreu van Las Villas in de stad Santa Clara. “Het kan een grote bijdrage zijn tot het beperken van de problemen van de klimaatwijziging omdat het de uitstoot bij de cementproductie vermindert.”

Die cementproductie is nu goed voor 5 tot 8 procent van de CO2-uitstoot als gevolg van menselijke activiteiten. Volgens Martirena is metakaolien ook veel goedkoper dan klinker.