Dalende visvangst bedreigt miljard mensen

Nieuws

Dalende visvangst bedreigt miljard mensen

Stephen Leahy

11 oktober 2009

Als gevolg van de klimaatverandering zal de visvangst naar alle verwachting dramatisch dalen in de tropische regio's in de wereld. In het Noorden is een stijging mogelijk door het warmere water, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

De studie in het tijdschrift Global Change Biology is het werk van onderzoekers van UBC en de Princeton University. Het is de eerste grote studie die het effect van de klimaatverandering op de visvangst onderzoekt, onder meer door een veranderende temperatuur, zoutgehalte en stromingen. De resultaten zijn verbijsterend: een daling tot 40 procent in de tropen tegen 2050 en mogelijk een stijging in gebieden die verder van de evenaar liggen.

“De verschuiving is al begonnen”, zegt Daniel Pauly, visserijdeskundige van de University of British Columbia (UBC). “We volgen ze al twintig jaar lang in de metingen.”

Honger

De enorme verschuiving in de productiviteit van de oceanen in de volgende drie tot vier decennia zal precies die mensen treffen die het meest afhankelijk zijn van vis, zeggen de onderzoekers. “De verschuivingen hebben een groot aantal gevolgen voor de ecosystemen in de oceanen. Soorten zullen verloren gaan, met alle problemen tot gevolg voor de mensen die ervan leven”, stelt de studie.

“Veel inwoners van tropische landen zijn sterk afhankelijk van de oceanen voor hun voeding”, zegt William Cheung, een van de auteurs. “Deze resultaten geven aan dat die voedselbron sterk kan verminderen door de klimaatverandering.”

Verzuring

En dat is nog niet alles: Pauly en zijn collega’s hebben in hun onderzoek nog een rekening gehouden met de verzuring van de oceanen die onlangs werd vastgesteld. Ze willen de invloed daarvan binnenkort wel onderzoeken en combineren met de huidige data.  “Deze resultaten zijn dan ook conservatief”, zegt hij. “We zullen waarschijnlijk nog een grotere daling van de visvangst vaststellen.”

Veel oceanografen verwachten in de toekomst dat koraalriffen teloor zullen gaan door de verzuring. Die is het gevolg van de uitstoot van CO2 in de atmosfeer. Koralen zijn van levensbelang voor bijna een kwart van alle soorten in de oceanen. Ongeveer een miljard mensen is er direct of indirect van afhankelijk voor hun levensonderhoud.

Tegelijk zal het warmere water rond Noorwegen, Groenland, Alaska en de Russische kust waarschijnlijk visrijker worden, besluit de studie, maar daarvoor is bijkomend onderzoek nodig. “Hoewel warmer water nieuwe soorten kan aantrekken, zorgt de temperatuurstijging ervoor dat het milieu ongastvrij wordt voor de huidige soorten in die regio, en die kunnen niet meer opschuiven naar koudere gebieden”, zegt Pauly.