De Amerika’s, een hel voor vakbonden

Nieuws

De Amerika’s, een hel voor vakbonden

Yong Lee Van de Casteele

09 juni 2011

De Amerika’s blijven de gevaarlijkste plek voor vakbondsleden. Nergens ter wereld worden meer vakbondsmilitanten vermoord. Dit blijkt uit het nieuwe rapport van het Internationale Vakverbond (ITUC).

Vorig jaar stierven 49 Colombiaanse vakbondsleden een gewelddadige dood. Twintig andere moordpogingen mislukten. Bij die aanslagen raakten 11 mensen gewond. Hiermee presteert het Zuid-Amerikaanse land bedroevend slechter dan de andere naties. Wereldwijd stierf vorig jaar meer dan de helft van alle gedode vakbondsleden in Colombia. Nieuwe wetten die de discriminatie van vakbondsleden of inmenging bij vakbondsaangelegenheden moeten tegengaan, zetten geen zoden aan de dijk. Het geweld zorgt ervoor dat de mensen niet langer lid durven worden van de Colombiaanse vakbonden. Die behoorden volgens het Amerikaanse centrum voor Arbeidssolidariteit tot de machtigste in de regio. Maar sinds de opkomst van de rechtse paramilitairen in de jaren tachtig kelderde het ledenaantal. Momenteel is slechts vier procent van de werkkrachten lid van een vakbond.

Schijnmaatregelen

In andere Latijns-Amerikaanse landen bevinden de vakbonden zich eveneens in benarde posities. Zowel Guatemala, Brazilië als Honduras worden geteisterd door moordaanslagen en ontvoeringen. Maar ook doodsbedreigingen, inbraken en afranselingen zijn dagelijkse kost. De werkgevers doen er alles aan om de vakbonden tegen te werken. Door middel van willekeurige ontslagen, discriminatie en anti-vakbondscampagnes proberen zij hun werknemers onder de knoet te houden. Zo verloren veel Venezolaanse arbeiders hun baan omdat ze deelnamen aan vakbondsactiviteiten. Pseudo-maatregelen moeten de vakbonden in andere landen vleugellam te maken. Zo voerden Mexicaanse werkgevers beschermingscontracten in. Deze collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) worden tussen werkgever en vakbond gesloten. Maar die vakbond bestaat enkel op papier. De Federatie van Amerikaanse Vakbonden noemt de beschermingscontracten het meest groteske product van het Mexicaanse arbeidsmodel.

Wet Afgeschoten

Doodsbedreigingen, inbraken en afranselingen zijn dagelijkse kost in Amerika.

Het ITUC uit ook kritiek op de Verenigde Staten en Canada. Volgens het rapport zijn deze landen tegen het organiseren van de werkkrachten. Amerikaanse werkgevers hebben momenteel het recht om lidmaatschap van vakbonden te ontmoedigen. Zo voert het Duitse T-Mobile een agressieve anti-vakbondcampagne in de VS. Vorig jaar introduceerden Democratische politici de Employee Free Choice Act om de vakbonden te versterken. Maar het wetsvoorstel raakte niet door het Amerikaanse Congres omdat de Republikeinse minderheid dwars lag. Dit amendement op de Nationale Wet op Arbeidsrelaties moest een efficiënt systeem oprichten dat onder andere de oprichting van nieuwe vakbonden vereenvoudigt. In buurland Canada weigert de overheid cao’s toe te staan. Dit druist in tegen een uitspraak van het opperste gerecht. Vorig jaar kloegen Canadese vakbonden de wanpraktijken van werkgevers aan bij de Internationale Arbeidsorganisatie. Volgens hen worden stakersposten in de VS en Canada op gewelddadige manier doorbroken.