‘De ergste overstromingen in decennia’
Mathias de Graag
06 oktober 2011
Sinds juli regent het onafgebroken in Thailand en in de buurlanden. Het gebied wordt geteisterd door onophoudelijke moessonregens die kenmerkend zijn voor de omgeving. Tot nu toe staat het dodental in Thailand op 237 doden, maar naar verwachting zal dit aantal drastisch toenemen. Ook wordt rekening gehouden met nog meer zware regenval en overstromingen. Inmiddels zijn twee miljoen mensen in de regio slachtoffer geworden van de natuurramp, die tot de ergste in decennia wordt gerekend.
Voorlopig komt er nog geen einde aan de stortvloed in de regio. In de komende paar dagen maakt tropische storm Nalgae zijn opwachting. De tyfoon die eerder de Fillipijnen aandeed, is afgezwakt tot een tropische storm, maar zal nog altijd veel regen met zich meebrengen. Autoriteiten van verschillende landen in het Zuidoost-Aziatische gebied spreken van de ergste moessonoverstromingen die ze ooit hebben meegemaakt.
Water bereikt steeds meer tempels
Twee weken terug schuilden boeddhistische monniken nog in hun tempels, maar ook deze schuilplaatsen hebben te maken gekregen met het oprukkende water. Een van de getroffen heiligdommen is de eeuwenoude Wat Chaiwatthanaram, iets ten noorden van de Thailandse hoofdstad Bangkok. Het historische gebouw staat op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco. Verder verlieten honderdduizenden mensen huis en haard vanwege het noodweer. Ook wegen en bruggen bleven niet gespaard. Ze zijn verwoest door het kolkende water uit de overstroomde rivieren.
Dagelijks leven ontregeld
Door de overstromingen is het leven vrijwel onmogelijk geworden voor de Thailandse bevolking. In het noorden van Thailand zijn zeven mensen omgekomen bij een busongeval, omdat de bus terechtkwam in een zware stortbui. Het voertuig van Transport Company sloeg over de kop waardoor vijf mensen ter plaatse stierven. Later bezweken twee anderen in het ziekenhuis aan hun verwondingen. De bus was net vertrokken in Lampang en reed richting het zuidoostelijke Khon Kaen.
Het water heeft nu al 58 van Thailand’s 77 provincies overspoeld, waarbij 25 extra zwaar getroffen zijn. Grote stukken landbouwgrond zijn zodanig ondergelopen dat het rijstgewas er onder lijdt en de oogst onzeker wordt. Meer dan een miljoen hectare landbouwgrond staat onder water. Dat is elf keer de oppervlakte van Singapore.
De slachtoffers worden momenteel opgevangen in grote hallen nabij Bangkok. De hulpverleners hebben de zwaarst getroffen gebieden bereikt, waardoor de hulpverlening langzaam op gang komt.