De poten van de Jordaanse troon beven: protest in Amman

In beeld

De poten van de Jordaanse troon beven: protest in Amman

Pieter Stockmans en Majd Khalifeh

06 maart 2012

Ook Jordanië zal de verleiding van de Arabische lente niet kunnen weerstaan. In de Jordaanse hoofdstad Amman vinden nog steeds elke vrijdag betogingen plaats. De grootste bedreiging voor de Jordaanse monarchie komt echter uit het zuiden, waar economische verwaarlozing zorgt voor politieke onrust bij de eigen achterban van de koning. Fotograaf Xander Stockmans legt een levendige protestbeweging in Amman en het zuiden vast op beeld. Journalisten Pieter Stockmans en Majd Khalifeh doorbreken de stilte rond deze absolute monarchie in Israëls achtertuin.

Tussen Vrijheid en geluk dook in het protest van de linkse en islamistische jongerenbewegingen op vrijdag 7 januari 2012: de herdenking van één jaar sinds de eerste betoging in Jordanië onder invloed van de Arabische Lente. Wij volgen voor MO*magazine de zielen achter deze demonstraties in het land dat in Europa en de VS steevast als toonbeeld van democratisering wordt voorgesteld. Maar zogenaamde ‘hervormingen’ slepen in Jordanië al meer dan 20 jaar aan. Een transitie naar nergens? Eeuwig onderweg naar democratie? Een schouwspel, terwijl de leiders vasthouden aan de macht?

Jordanië is opvallend afwezig in de berichtgeving over de Arabische opstanden, maar er beweegt iets in het land. “Het volk wil de v… van het regime” riepen demonstranten 4 maanden lang in het hart van de Jordaanse hoofdstad Amman. Ze dreigden hun zin af te maken indien er geen echte hervorming komt: minder politieke en economische macht voor de koning, meer macht voor het volk.

Ze kijken naar België als voorbeeld. De macht van de Jordaanse koning is vergelijkbaar met die van andere Arabische dictators, maar de Jordaanse maatschappij is de Egyptische of Tunesische niet. De linkse, islamistische en onafhankelijke demonstranten zijn ook nog lang niet de Egyptische of Tunesische miljoenen, maar delen wel dezelfde hoop en energie.

Lees de reportage en de blog van Pieter Stockmans en Majd Khalifeh of bekijk video-interviews over de Jordaanse lente op MO.be/dossiers/jordaanse-lente