Deadline voor vrijlating Cubaanse dissidenten verstreken
Patricia Grogg
09 november 2010
Dertien dissidenten zitten nog steeds in de Cubaanse gevangenis. De deadline voor hun aangekondigde vrijlating, zondag, is inmiddels verstreken. Hun families wachten "gespannen" af, "maar zonder de hoop te verliezen."
“We zijn vrouwen vol geloof en hoop”, zegt Berta Soler, vrouw van Ángel Moya, een van de dertien dissidenten die nog achter de tralies zitten. Als de dertien niet vrijkomen, dan ziet de hele wereld dat de Cubaanse regering liegt, zegt Soler.
Soler had gisterenmiddag (maandag) telefonisch contact met haar man. “Hij zei me dat niemand van het gevangenisbestuur de voorbije dagen bij hem was gekomen om over zijn mogelijke vrijlating te praten. Hij is bereid om de dertien jaar die hem nog resten van zijn straf, in de cel te blijven.”
Naar Spanje
De dertien maken deel uit van de groep van 75 dissidenten die in 2003 tot zware straffen, van 6 tot 28 jaar, werden veroordeeld op beschuldiging van samenzwering met Washington. Alle anderen zijn ondertussen vrij, ze werden meteen op het vliegtuig naar Spanje gezet. De dertien weigerden naar het buitenland te vertrekken en zitten wellicht daarom nog vast.
Op 19 mei waren gesprekken begonnen tussen president Raúl Castro en Jaime Ortega, aartsbisschop van Havana. De regering besloot toen om de 52 dissidenten vrij te laten die zich op dat moment nog in de cel bevonden. Kardinaal Ortega zei op 7 juli, bij een bezoek van de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Miguel Ángel Moratinos, aan Cuba, dat de vrijlatingen “in een periode van drie tot vier maanden vanaf dit moment” zouden plaatsvinden. De Cubaanse regering had hem dat beloofd, zei hij Ortega.
Volgens de families van de dertien en de oppositie liep die termijn zondag 7 november om middernacht af. Een van de dissidenten, Oscar Elías Biscet, heeft al zijn bezittingen in de cel al weggegeven. “Hij dacht dat hij zou vertrekken”, zegt Marta Beatriz Roque, een voormalige gevangene.
Vrouwen in het Wit
Roque is de enige vrouw in de groep van 75. Ze werd in 2004 om gezondheidsredenen vrijgelaten. Zondag vergezelde ze een dertigtal Damas de Blanco (Vrouwen in het Wit) op een manifestatie in de hoofdstad. De Damas de Blanco zijn familieleden van de gevangen dissidenten.
“De Kerk zegt ons dat we moet blijven hopen, dat ze net zoals de Spaanse ambassade geloven dat de termijn zal worden nageleefd, dat ze vrij zullen komen, maar noch de Kerk noch Spaanse regering weet meer”, zegt de vrouw van de gevangen dissident
De gesprekken tussen regering en Kerk moesten de spanningen wegnemen die begin dit jaar waren ontstaan na de dood van de gevangen dissident Orlando Zapata. Die overleed op 23 februari na een hongerstaking van 85 dagen. Na zijn dood ging dissident Guillermo Fariñas thuis in hongerstaking. Hij eiste de vrijlating van de zieke gevangenen. Zodra de vrijlatingen op 7 juli werden aangekondigd, stopte Fariñas zijn hongerstaking.