Deze humanitaire rampen haalden de media niet in 2022

Nieuws

‘Als we de andere kant blijven uitkijken, zullen de gevolgen rampzalig zijn’

Deze humanitaire rampen haalden de media niet in 2022

Deze humanitaire rampen haalden de media niet in 2022
Deze humanitaire rampen haalden de media niet in 2022

IPS

16 januari 2023

Door de focus op de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis kregen heel wat andere humanitaire rampen nauwelijks aandacht, zegt de ngo Care International. Ze speelden zich allemaal in Afrika af.

Noodhulp in Burkina Faso. De Verenigde Naties hebben onlangs gewaarschuwd voor een historische hongercrisis in Afrika.

© European Union, 2022 / Olympia de Maismont (CC BY 2.0)

Door de focus op de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis kregen heel wat andere humanitaire rampen nauwelijks aandacht, zegt de ngo Care International. Ze speelden zich allemaal in Afrika af.

De klap die acteur Will Smith op de Oscars gaf aan presentator Chris Rock, leidde tot 217.529 artikels in de media. Dat is honderd keer meer dan de voedselcrisis in Malawi - waar meer dan een kwart van de bevolking onvoldoende te eten had. En de lancering van de nieuwste iPhone kreeg vijftig keer meer aandacht dan de humanitaire crisis in Angola.

De vergelijking is tekenend voor de vele “stille rampen” in Afrika die het zonder media-aandacht moeten stellen, zegt Care International.

De lancering van de nieuwste iPhone kreeg vijftig keer meer aandacht dan de humanitaire crisis in Angola.

Honger

De ngo lijstte de tien grootste crisissen op. Daarbij zijn ook de crisissen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zimbabwe en Kameroen, waar in totaal 14 miljoen mensen nood hebben aan humanitaire hulp. In Niger kampen 4,4 miljoen mensen met acute honger. Zambia kampt met armoede, Mali met hoge kindersterfte en Tsjaad zelfs met de hoogste moedersterfte ter wereld. In Burundi tot slot is de helft van de kinderen ondervoed.

‘Het zijn moeilijke tijden voor Europa, en nog moeilijkere tijden voor mensen die wereldwijd getroffen worden door humanitaire crises’, zegt Andrea Barschdorf-Hager van Care Oostenrijk. ‘Met de oorlog in Oekraïne, de klimaatverandering en de energiecrisis hebben de media de handen vol. Toch zien we het als onze plicht om ook de “stille” crisissen onder de aandacht te brengen.’

De Verenigde Naties hebben onlangs gewaarschuwd voor een historische hongercrisis in Afrika en dat zien de medewerkers van Care ook op het terrein, zegt Claudine Awute van de ngo. ‘Ouders slaan maaltijden over zodat hun kinderen voldoende te eten hebben. Akkers drogen op en vee sterft. Gezinnen moeten vluchten omdat ze niet voldoende voedsel of water vinden. Die dramatische situatie wordt nog erger als er nauwelijks over bericht wordt. Als we de andere kant blijven uitkijken, zullen de gevolgen rampzalig zijn.’