Deze landen hebben nauwelijks bijgedragen aan de klimaatopwarming, maar dragen wel de zwaarste gevolgen
Deze tien landen zijn het minst bestand tegen de klimaatcrisis
IPS
04 april 2023
Tien landen lopen niet alleen een groot risico lopen op overstromingen, stormen of droogte, maar zijn daar ook nog eens erg slecht op voorbereid. Het International Rescue Committee en het World Resource Institute stelden een lijst op met de landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatrampen.
Droogte treft al meer dan 24 miljoen Ethiopiërs, en dat aantal zal naar verwachting nog verder stijgen dit jaar, nu het land op het punt staat zijn zesde mislukte regenseizoen op rij in te gaan.
© UNICEF Ethiopia/2022/Mulugeta Ayene (CC BY-NC-ND 2.0)
Tien landen lopen niet alleen een groot risico lopen op overstromingen, stormen of droogte, maar zijn daar ook nog eens erg slecht op voorbereid. Het International Rescue Committee (IRC) en het World Resource Institute (WRI) stelden een lijst op met de landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatrampen.
De twee ngo’s bekeken niet alleen welke landen het meeste risico lopen vanwege de klimaatimpact, maar ook in welke mate ze in staat zijn om daarop te reageren en tegelijkertijd de essentiële diensten aan hun bevolking te blijven bieden.
Nauwelijks bijgedragen aan het probleem
Ze stelden een lijst op met tien landen die niet alleen ernstig lijden onder de opwarming van de aarde, maar ook kampen met politieke instabiliteit, conflict of economische rampspoed.
Gezamenlijk dragen deze landen slechts 0,28 procent bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot, terwijl ze 5,16 procent van de wereldbevolking uitmaken.
De landen op de lijst hebben een aantal overeenkomsten. Zo staan ze allemaal al op de lijst van het Rode Kruis met landen die dit jaar waarschijnlijk een humanitaire crisis zullen meemaken. En: ze hebben allemaal zelf erg weinig bijgedragen aan de opwarming van de aarde. Gezamenlijk dragen deze landen slechts 0,28 procent bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot, terwijl ze 5,16 procent van de wereldbevolking uitmaken.
1. Somalië
De klimaatverandering heeft al verwoestende gevolgen voor Somalië. Droogte en extreme voedselonzekerheid gaan er gepaard met politieke instabiliteit en conflict, waardoor getroffen gemeenschappen het vaak zonder hulp van de overheid moeten stellen. Dit jaar zullen meer dan acht miljoen Somaliërs – bijna de helft van de bevolking – een crisisniveau van voedselonzekerheid ervaren.
2. Syrië
Meer dan tien jaar oorlog in Syrië heeft het vermogen om op crises te reageren sterk uitgehold. De combinatie van conflict en economische malaise hebben 90 procent van de Syriërs onder de armoedegrens geduwd. Extreme droogte en de recente aardbeving in de Turks-Syrische grensregio maken het nog moeilijker om de uitdagingen het hoofd te bieden.
3. Democratische Republiek Congo
Congo kampt al jaren met een cocktail van conflict, economische instabiliteit en epidemies. Meer dan honderd gewapende groepen vechten om controle van Oost-Congo, terwijl uitbraken van onder meer mazelen, malaria en ebola het verzwakt gezondheidszorgsysteem voortdurend onder druk zetten.
Die factoren hebben het vermogen van het land om zich voor te bereiden op klimaatrampen ernstig verzwakt. Bovendien verstoren ze de humanitaire hulp. Ondertussen worden burgers wel steeds vaker geconfronteerd met overstromingen en toenemende voedselonzekerheid.
4. Afghanistan
Sinds de Taliban in 2021 aan de macht kwamen in Afghanistan, zijn buitenlandse hulpstromen opgedroogd en is de economie geïmplodeerd. Dat terwijl het land nu zijn derde jaar van droogte ingaat, en tegelijk in sommige regio’s hevige overstromingen voorkomen.
5. Jemen
Ook Jemen kampt met een aanslepend conflict. Eind vorig jaar hadden daardoor 17 miljoen mensen in Jemen voedselhulp nodig, Meer dan 2 miljoen kinderen hadden behandeling voor ondervoeding nodig, net als 1,3 miljoen zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. De klimaatverandering zwengelt de woestijnvorming en droogte in het land aan.
6. Tsjaad
Tsjaad is het meest klimaatgevoelige land ter wereld, volgens de Notre Dame-Global Adaptation Initiative Index. Eind vorig jaar werd meer dan een miljoen mensen er getroffen door overstromingen, terwijl een economische crisis heeft geleid tot toenemende voedselonzekerheid. Conflicten en politieke spanningen hinderen de inspanningen van het land om zich te wapenen tegen de klimaatcrisis.
7. Zuid-Soedan
Zuid-Soedan, een land met een lage klimaatparaatheid, wordt in sneltempo kwetsbaarder voor klimaatgerelateerde rampen. Hoewel de burgeroorlog sinds 2018 officieel is geëindigd, blijven lokale conflicten het land plagen. Ook Zuid-Soedan kampt tegelijk met droogte en met grootschalige overstromingen, die eind vorig jaar nog meer dan 900.000 mensen troffen.
8. Centraal-Afrikaanse Republiek
Concurrentie omtrent de politieke macht en natuurlijke rijkdommen heeft de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) gedestabiliseerd. Net als Tsjaad en Zuid-Soedan kampt het land met overstromingen die de gezondheid van de bevolking bedreigen. Met name de vluchtelingenkampen lopen daardoor groot risico op cholera. Het sterk verzwakte gezondheidssysteem krijgt ook nog eens te maken met ziekten als malaria, meningitis en apenpokken
9. Nigeria
Overstromingen eind 2022 troffen maar liefst 2,5 miljoen mensen in Nigeria en veroorzaakten grote schade aan de landbouw. Midden dit jaar zullen daardoor naar schatting 25 miljoen Nigerianen te maken krijgen met grote voedselonzekerheid. Politieke spanningen en conflicten maken het land nog kwetsbaarder en verzwakken de capaciteit om op klimaatrampen te reageren.
10. Ethiopië
Droogte treft al meer dan 24 miljoen Ethiopiërs, en dat aantal zal naar verwachting nog verder stijgen dit jaar, nu het land op het punt staat zijn zesde mislukte regenseizoen op rij in te gaan. Talrijke conflicten in de regio en politieke instabiliteit hebben de humanitaire hulp in het land verstoord en het voor de autoriteiten moeilijk gemaakt om de gevolgen van de klimaatverandering voor Ethiopië aan te pakken.