Dierenrechtenorganisatie looft miljoen dollar uit voor artificieel vlees
Joren Gettemans
22 april 2008
De Amerikaanse dierenrechtenorganisatie PETA, wereldwijd bekend door haar campagnes tegen bont, looft een miljoen dollar uit voor wie artificieel vlees kan ontwikkelen tegen 2012. Het idee is ook binnen de organisatie zo omstreden dat verschillende medewerkers ermee dreigen op te stappen.
PETA wil het onderzoek naar zogenaamd “in-vitrovlees” wereldwijd in een stroomversnelling brengen. Daarbij plaatsen onderzoekers dierlijke stamcellen in een medium waar ze zich vermenigvuldigen. Het resultaat is artificieel vlees dat gekookt en gegeten kan worden. “Er zijn al veelbelovende stappen gedaan in het onderzoek, maar het zal aan dit tempo nog jaren duren voor in-vitrovlees voor het gewone publiek beschikbaar is”, schrijft PETA op haar website. “PETA stapt in de race en biedt 1 miljoen dollar voor de eerste wetenschapper die artificieel vlees kan produceren en verkopen.”
De organisatie doet dat naar eigen zeggen in het belang van de veertig miljard kippen, vissen, varkens en koeien die elk jaar in de VS “op een verschrikkelijke manier” sterven. “Kippen worden gedrogeerd om zo dik te worden dat ze niet meer kunnen lopen, zeugen zitten in metalen hokken waar ze nauwelijks kunnen bewegen en vissen worden in stukken gehakt terwijl ze nog bij bewustzijn zijn”, aldus PETA. “En dat allemaal om de Amerikaanse vleesverslaving te voeden. In-vitrovlees zou veel dierenleed vermijden. Bovendien zou artificieel vlees de dramatische effecten van de vleesindustrie op het milieu sterk kunnen verminderen.”
PETA biedt de beloning aan de eerste onderzoeker die kippenvlees kan produceren en kan verkopen tegen 30 juni 2012. Het vlees moet dezelfde smaak en textuur hebben als echt kippenvlees en het moet in voldoende grote hoeveelheden geproduceerd kunnen worden om het commercieel interessant te maken in minstens tien Amerikaanse staten.
Controverse
Het idee om de ontwikkeling van in-vitrovlees te steunen, heeft voor veel controverse gezorgd binnen de dierenrechtenorganisatie zelf. Volgens PETA-oprichtster Ingrid Newkirk leidde de beslissing tot een “kleine burgeroorlog op het kantoor” omdat veel leden van de organisatie gruwen bij de gedachte om dierlijk weefsel te eten, zelfs als is daarvoor geen dier gedood.
“We zullen hierdoor ongetwijfeld leden verliezen”, zei ze in een interview met de Amerikaanse krant de New York Times. Volgens de tegenstanders druist de prijs regelrecht in tegen de kerntaak van de organisatie om de consumptie van vlees te ontmoedigen. “Dat is normaal”, zegt Newkirk. “In elke thematiek zijn er mensen die streven naar puurheid. Maar mijn doel is meer pragmatisch. We vinden het niet erg om een ongemakkelijke positie in te nemen als daardoor minder dieren lijden. Daarvoor is in-vitrovlees een godsgeschenk.”
http://www.peta.org/feat_in_vitro_contest.asp