Donorconferentie CAR haalt 366 miljoen op
Stef Heivers
22 januari 2014
Gisteren is tijdens een internationale conferentie in Brussel 366 miljoen euro toegezegd om de zorgwekkende situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) aan te pakken. Dat geld wordt vooral voor extra humanitaire hulp aangewend. Verschillende partijen benadrukken ook het belang van duurzame initiatieven.
366 miljoen euro, dat is het totaalbedrag dat gisteren bij elkaar werd gesprokkeld op de internationale donorconferentie over de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Die bijeenkomst was op poten gezet door de Europese Commissie en de VN, en werd bijgewoond door de EU-lidstaten en andere internationale donoren. Ook heel wat ngo’s tekenden present.
Het ingezamelde geld moet in de eerste plaats dienen om de humanitaire hulpacties in het geteisterde land flink op te schroeven. Mabingue Ngom, programmadirecteur bij het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA), klonk na afloop alvast positief. In een interview met MO* stelde hij “een sterke betrokkenheid” bij de aanwezige donorlanden te merken.
Duurzame opbouw
Vertegenwoordigers van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) benadrukken de nood aan duurzame maatregelen. Helen Clark, UNDP-administrator, liet zich al ontvallen dat “de gevolgen van het huidige geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek nog decennia voelbaar zullen zijn” en dat “de focus moet liggen op het effenen van het pad voor ontwikkeling”.
In het licht daarvan werd een tweejarenplan voorgesteld dat de crisis in het land op termijn moet zien te keren . Dat plan omvat onder meer het herstellen van beschadigde infrastructuur, het scheppen van werkgelegenheid en het voorzien van leningen voor de getroffen gemeenschappen. Ook wil het VN-Ontwikkelingsprogramma bijvoorbeeld radioprogramma’s lanceren die democratische waarden als tolerantie uitdragen.
Mabingue Ngom viel die redenering bij door te zeggen dat er moet worden ingezet op het versterken van de lokale gemeenschappen. “Het is zeer belangrijk om lokale partnerschappen aan te gaan en hen te empoweren, hen vaardigheden aan te leren, hen te voorzien van kennis”. Op termijn moet er ook een justitieel apparaat uitgebouwd worden dat mensenrechten vrijwaart en een definitief einde stelt aan de sluimerende wetteloosheid in het Centraal-Afrikaanse land.
Militaire interventie
Gisteren hebben ook de Europese ministers van Buitenlandse Zaken de koppen bij elkaar gestoken. Zij hebben zich beraden over een mogelijke militaire interventie. Uiteindelijk is er beslist om zo’n 500 soldaten richting Centraal-Afrika te sturen. Die moeten samen met de aanwezige Franse troepen (missie Sangaris) meer veiligheid in de hoofdstad Bangui garanderen. Een ingreep waar allicht ook de humanitaire organisaties bij gebaat zullen zijn omdat ze op die manier mogelijk betere toegang krijgen tot de zwaar belaagde gebieden.
Erbarmelijke situatie
De Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) behoort tot één van de armste landen ter wereld en kampt al decennialang met gewelddadige tendensen. Door de extreme geweldgolf die vorig jaar uitbrak, hebben zo’n 2,2 miljoen mensen, wat neerkomt op ongeveer de helft van de bevolking, dringende hulp nodig. Honderdduizenden zijn inmiddels op de vlucht geslagen voor het brutale sektarische geweld.