Dood Great Barrier Reef kost Australië 37 miljard dollar
Joren Gettemans
12 augustus 2009
Als het Great Barrier Reef in Australië afsterft ten gevolge van de klimaatverandering, dan kost dat het land in de loop van deze eeuw 37,7 miljard euro, zo blijkt uit een nieuwe studie van Oxford Economics.
Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld en net als andere koraalriffen erg kwetsbaar voor de klimaatverandering. Uit de nieuwe studie blijkt dat de helft van de toeristen die het rif bezoeken, zouden wegblijven als het zou verbleken. Dat zou de toeristische industrie in het Noorden van Australië een vernietigende klap toebrengen en het land 37,7 miljard euro kosten.
John Schubert, voorzitter van de Great Barrier Reef Foundation, spreekt van en “wake-up call” voor de ernstige bedreiging die de klimaatverandering vormt voor het rif en de economie in het noorden van het land.
Verbleken
Het verbleken is het gevolg van stijgende watertemperaturen in combinatie met een veranderend zoutgehalte of zuurtegraad van het water. Als de omstandigheden langer dan een maand aanhouden, kan dat dodelijk zijn voor het koraal.
Volgens Schubert is het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd de beste manier om het koraal te redden, maar tegelijk zoekt de stichting naar manieren om het rif aan te passen aan het snel veranderende klimaat. Zo denkt ze eraan om koralen uit het noorden, die beter bestand zijn tegen hogere watertemperaturen, te verhuizen naar het zuiden. Dergelijke verhuizingen kunnen echter onvoorziene consequenties met zich meebrengen.