Droogte in Californië doodde al 12 miljoen bomen

Nieuws

Droogte in Californië doodde al 12 miljoen bomen

Droogte in Californië doodde al 12 miljoen bomen
Droogte in Californië doodde al 12 miljoen bomen

IPS

07 mei 2015

De jarenlange droogte in Californië eist een zware tol van de uitgestrekte wouden in de staat. Uit luchtbeelden blijkt dat meer dan 12 miljoen bomen gedood zijn, en bosbranden kunnen nog veel grotere schade toebrengen.

De Amerikaanse Forest Service vloog over meer dan drieduizend hectare woud in verschillende nationale parken en berekende dat de droogte al minstens 12,5 miljoen bomen heeft gedood. Volgens de dienst is het vrijwel zeker dat nog miljoenen bomen zullen afsterven deze zomer, naarmate de droogte aanhoudt.

Kever

Het gebrek aan water is niet het enige probleem voor de bomen. Als ze gedehydreerd en verzwakt zijn, krijgen heel wat bomen de genadeslag van de boomschorskever. Boswachters zeggen sinds het begin van de droogte een duidelijke opmars van de kever te zien.

De bomen verdedigen zich normaal tegen de kever met een kleverig hars, maar dat wordt normaal gezien naar buiten geduwd door het water in de stam. Als de boom verdroogt, kan niet genoeg hars geproduceerd worden en krijgt de kever vrij spel.

Het kan nog veel erger worden als de uitgedroogde bossen vuur vatten. Normaal zijn de bomen in de lente groen en levendig, maar de aanhoudende droogte heeft een zware tol geëist. De bomen zijn uitgedroogd en kwetsbaar, en het gras en kreupelhout zijn kurkdroog. De brandweer is al weken eerder dan normaal in een verhoogde staat van paraatheid, omdat elke kleine brandhaard razendsnel kan uitgroeien tot een enorme bosbrand.

1200 jaar

Al sinds 2012 kampt Californië met uitzonderlijke droogte, volgens wetenschappers de ergste in 1200 jaar.

De Universiteit van California berekende het economische verlies voor 2014 alleen al op 2,2 miljard dollar en 17.000 banen.

De miljoenen trekvogels die langs Californië passeren, vonden nauwelijks nog draslanden om halt te houden en te eten. En de rivieren zijn zo droog dat jonge zalmen niet meer naar zee geraken. De overheid heeft daarom miljoenen jonge zalmen met tankwagens naar een plaats in de rivier vervoerd vanaf waar ze de oceaan wel kunnen bereiken.