Droogte in zuidelijk Afrika brengt acute honger voor 300.000 kinderen

Nieuws

Levensbedreigende, acute ondervoeding dreigt

Droogte in zuidelijk Afrika brengt acute honger voor 300.000 kinderen

De ernstige droogte die zes landen in zuidelijk Afrika heeft getroffen, bedreigt het leven van honderdduizenden kinderen, zegt Unicef. Voor 270.000 kinderen betekent dat zelfs levensbedreigende acute ondervoeding.

In de hele regio kampen 7,4 miljoen kinderen met voedselarmoede. Meer dan 2 miljoen kinderen overleven op extreem slechte diëten van maximaal twee voedselgroepen.

Als gevolg van weerfenomeen El Niño is er bijzonder weinig regen gevallen in Botswana, Malawi, Namibië, Zambia, Lesotho en Zimbabwe. Bij die recente droogte gingen oogsten en vee verloren. Het gebrek aan schoon drinkwater stelt veel kinderen ook bloot aan ziekten zoals diarree.

Kijkt de wereld mee?

'De humanitaire behoeften waarmee kinderen worden geconfronteerd vanwege El Niño zijn buitengewoon zorgwekkend', zegt Etleva Kadilli, regionaal directeur van Unicef voor Oost- en Zuidelijk Afrika.

'Toenemende voedselonzekerheid en ondervoeding, moeilijke toegang tot drinkwater en sanitaire voorzieningen, en risico's op ziekte-uitbraken zoals cholera vormen een ernstige bedreiging. Duizenden kinderen staan op het punt om onomkeerbaar te worden getroffen in hun gezondheid en groei vanwege de klimaatcrisis.'

Volgens Kadilli mag die waarschuwing niet onopgemerkt blijven door de internationale gemeenschap. 'Om de veerkracht van gezinnen op te krikken, moet dringend geïnvesteerd worden in meer diverse voedselsystemen, schoon water, sanitaire voorzieningen, onderwijs en gezondheidszorg.'