Herbruikbare drankverpakkingen als oplossing voor de wereldwijde plasticcrisis
Duizend miljard minder plastic flesjes en bekers? Hergebruik is de sleutel
IPS
17 november 2023
Als we ons gebruik van herbruikbare flesjes en bekers met tien procentpunt opkrikken tegen 2030, elimineren we duizend miljard plastic drankverpakkingen. En minstens 153 miljard van die plastics komen dan niet langer in oceanen en rivieren terecht, beweert milieugroep Oceana in een nieuw rapport.
Plasticvervuiling blijft een enorm milieuprobleem.
tanvi sharma /Unsplash
In het rapport benadrukt Oceana niet enkel de dringende behoefte aan herbruikbare drankverpakkingen als oplossing voor de wereldwijde plasticcrisis, het toont ook aan dat een relatief kleine inspanning van de consument al een gigantisch verschil kan maken. Een toename van 10 procentpunt in herbruikbare drankverpakkingen in 2030 resulteert immers in een afname van meer dan 1 biljoen of duizend miljard plastic flessen en bekers voor eenmalig gebruik. Ook eindigen er zo naar schatting 153 miljard stuks minder plastic afval in onze waterlopen.
Hergebruik
Frisdrankgiganten zoals The Coca-Cola Company en PepsiCo hebben alvast beloofd om meer in te zetten op hergebruik van flessen tegen 2030. Oceana merkt op dat ze die beloften zeker moeten nakomen, maar meer nog, dat de hele sector zich moet inzetten voor hergebruik, als we de enorme plasticvervuiling in onze zeeën willen aanpakken.
‘Volgens onze berekeningen kan je een toren bouwen tot aan de zon en terug met alle plastics voor eenmalig gebruik die alleen al vorig jaar door de drankensector werden geproduceerd.’
Herbruikbare verpakking is immers een bewezen circulaire oplossing. Het kan de hoeveelheid geproduceerde plastic flessen en bekers drastisch verlagen en voorkomt dat plastics in de natuur terecht komen.
Andere ideeën - die soms sterker worden gepromoot door drankproducenten - zoals het toevoegen van meer gerecycleerd materiaal aan plastic flessen - zijn niet gericht op het verminderen van plastics voor eenmalig gebruik en kunnen daarom niet tippen aan de impact van hergebruik, stelt Oceana.
Tot aan de zon, en terug
‘We hebben te veel tijd besteed aan het najagen van bepaalde circulaire fantasieën terwijl enorme hoeveelheden plastic onze oceanen blijven overspoelen’, zegt Matt Littlejohn, strateeg bij Oceana. ‘Volgens onze berekeningen kan je een toren bouwen tot aan de zon en terug met alle plastics voor eenmalig gebruik die alleen al vorig jaar door de drankensector werden geproduceerd. Het toevoegen van gerecycleerd materiaal aan flessen en bekers zal die toren niet omverwerpen - enkel herbruikbare verpakkingen kunnen dat.’
Hij vindt dan ook dat bedrijven en overheden moeten stoppen om ‘op het verkeerde paard te wedden’ met recyclage, en stelt dat herbruikbare verpakkingssystemen prioriteit moeten krijgen.
Olympische Spelen
Het rapport geeft voorbeelden van landen waar zulke systemen al goed werk leveren: in de Filippijnen zit bijvoorbeeld 40 procent van alle verpakte niet-alcoholische dranken al in herbruikbare flessen.
Verder krijgen ook verschillende veelbelovende herbruikbare bekersystemen een duimpje van Oceana. In Amerika en Europa zijn dat onder meer TURN, r.World en Re-uz, systemen die worden gebruikt door bedrijven en organisaties zoals Live Nation, dat onlangs aankondigde dat het op veel van zijn festivals en locaties overstapt op herbruikbare bekers om de impact op het milieu te verminderen.
Het Franse Re-uz wordt de partner van de Olympische en Paralympische Spelen van 2024. Het belooft om de voetafdruk van plastic voor eenmalig gebruik tijdens de Spelen in Parijs te halveren ten opzichte van de Spelen in Londen in 2012.