Ecuadoraanse boeren en indianen eisen 1 miljard van ChevronTexaco
Jim Lobe
24 oktober 2003
In het stadje Lago Agrio in de Ecuadoraanse provincie Oriente begon deze week het proces van 30.000 lokale boeren en indianen tegen ChevronTexaco. Ze stellen dat het bedrijf het milieu vergiftigd heeft, en de gezondheid van mensen en veestapel heeft aangetast door jarenlang massaal toxisch afvalwater en ruwe olie te dumpen.
Er leefden 15.000 Cofan-indianen in de noordelijke Amazonestreek van Ecuador toen ChevronTexaco er in 1971 olie begon te ontginnen. Vandaag leven er naar schatting nog slechts 300 Cofan. Het gevolg van een volksverhuis die veel te maken heeft met 500 miljoen ton afvalwater, die onder meer ruwe olie en zware, kankerverwekkende metalen bevatte, die er 21 jaar lang geloosd werd.
De drie indianenstammen in het gebied, de Cofa, de Secoya en de Siona, werden sterk getroffen of zijn zelfs gedecimeerd. Velen werden geveld door kanker. De overlevenden verlieten het land van hun voorvaderen omdat de grond te sterk vergiftigd was. Volgens een studie van de School voor Epidemiologie van Londen zijn er uitzonderlijk veel gevallen van kanker in de streek. De mannen hebben dertig maal meer last van strottenhoofdkanker dan normaal.
Na 21 jaar exploitatie verliet ChevronTexaco de streek. Dertigduizend plaatselijke bewoners hebben hun krachten gebundeld om het oliebedrijf voor de rechtbank te dagen en een schadeloosstelling van bijna één miljard euro af te dwingen.
Het is niet de eerste keer dat een transnational in Latijns-Amerika met een dergelijke aanklacht voor de rechter gedaagd wordt. Tot nog toe had dit weinig repercussies voor de bedrijven. Daar zou wel eens verandering in kunnen komen. De boeren en indianen kregen onverwachts steun van een rechtbank in de Verenigde Staten.
Nadat ze in de jaren negentig telkens bot vingen bij het Amerikaanse gerecht, werd hun klacht in mei van dit jaar toch ontvankelijk bevonden door het tweede hof van beroep in New York. Dat besliste het verdict van de Ecuadoraanse rechter te bekrachtigen en Chevron Texaco zo nodig te dagvaarden in de VS. Een precedent met mogelijk verstrekkende gevolgen voor andere transnationals.
De uitkomst van het proces is een dubbeltje op zijn kant. Chevron Texaco verdedigt zich op een drietal gronden. Ten eerste heeft hun dochteronderneming, Texaco Petroleum Company (TexPet) in 1998 al 40 miljoen dollar neergeteld voor het schoonmaken van afvalputten en andere vervuilde sites. Ten tweede was TexPet slechts een kleine partner in het consortium dat in die jaren onder leiding stond van de nationale oliemaatschappij. Tenslotte zou het bedrijf geen enkele wet overtreden hebben tijdens de 21 jaar dat ze operationeel was in de streek en stelt Chevron Texaco dat een retroactieve toepassing van een nieuwe wet niet opgaat.
Joseph Kohn, één van de advocaten van de plaatselijke bevolking, reageert verbolgen: Het bedrijf beweert dus dat haar geen schuld treft omdat ze in die tijd geen enkele wet overtrad. Dat is logisch want de olie-industrie bestond niet eens in Ecuador toen Texaco hier binnenkwam. Bijgevolg bestonden er ook geen milieuwetten daarover. Er waren in die tijd al wel internationaal aanvaarde sanitaire normen vastgelegd, en die werden op een vreselijke wijze aan de laars gelapt, aldus de advocaat.
Het is de eerste keer dat Amerikaanse rechtbanken stellen dat ze zich achter een verdict van hun Latijns-Amerikaanse collega´s zullen scharen. Totnogtoe bleven de aangeklaagde bedrijven doorgaans straffeloos omdat ze door het inroepen van procedurefouten op een verjaring van de zaak aanstuurden of om dezelfde reden weigerden de uitgesproken schadeloosstelling te betalen. Dit werd dermate een gewoonte dat de Amerikaanse beroepsrechtbanken besloten ertegen te reageren. Indien een Amerikaanse rechtbank de Ecuadoraanse uitspraak in deze zaak bekrachtigt, zou dit het einde van een tijdperk kunnen inluiden.