Ecuadoranen keuren nieuwe grondwet goed
Rosa Rodriguez
29 september 2008
Een ruime meerderheid van de Ecuadoranen heeft zondag in een referendum voor een nieuwe grondwet gestemd. Het resultaat is een overwinning voor de 45-jarige Ecuadoraanse president Rafael Correa, die meteen ook zijn eigen machtspositie versterkt.
Peilingbureaus gaven zondag tussen 66 en 69 procent van de stemmen voor het grondwetsontwerp. Zelfs in de zuidwestelijke havenstad Guayaquil, het bolwerk van de rechtse oppositie tegen de nieuwe constitutie, stemde een meerderheid van de mensen voor. Correa reisde af naar de havenstad, vanwaar hij afkomstig is, om het definitieve resultaat van de stemming af te wachten.
De nieuwe grondwet bevat enkele sociale maatregelen, zoals een gratis systeem van universele gezondheidszorg, een verplichte ziekteverzekering en gratis onderwijs tot op universiteitsniveau. Voortaan zullen ook huisvrouwen kunnen genieten van een systeem van sociale zekerheid.
Verder wordt het licht op groen gezet voor het homohuwelijk, wordt toegang tot water erkend als fundamenteel mensenrecht en worden ook de rechten van migranten, vluchtelingen en jongeren beter beschermd.
Meer macht
Tenslotte zijn er enkele bepalingen die de macht van de president vergroten. Correa zal zich nu kandidaat kunnen stellen voor een tweede opeenvolgende ambtstermijn en kan tot in het derde jaar van zijn vierjarige mandaat het parlement ontbinden. Buitenlandse basissen op Ecuadoraans grondgebied worden verboden.
Een van de controversiële bepalingen in de nieuwe grondwet is de verplichting om eerst te overleggen met inheemse groepen vooraleer op hun land te investeren in mijnbouw of andere projecten. De inheemse koepelorganisatie CONAIE vindt dat dat niet ver genoeg gaat en eist een vetorecht over investeringen in olie-exploitatie en mijnbouw.
De voorzitter van de grondwetgevende vergadering die de tekst heeft opgesteld, Alberto Acosta, was dezelfde mening toegedaan en nam uit onvrede in juni ontslag uit zijn functie. Zondag ging Correa Acosta opzoeken in een poging om de brokken te lijmen, en dat lijkt te zijn gelukt.
“Niemand kan Correa iets opleggen, maar hij is heel intelligent en slim genoeg om zich te realiseren dat hij de deur moet openhouden voor overleg. Ik hoop dat hij in staat zal zijn om de regering te heroriënteren en de veranderingen door te voeren waar de Ecuadoranen op zitten te wachten.”