Egypte bant seksuele opvoeding op school

Nieuws

Egypte bant seksuele opvoeding op school

Cam McGrath

22 november 2010

De Egyptische regering wil niet dat er op school nog leerstof te vinden is over mannelijke en vrouwelijke anatomie, reproductieve gezondheid en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Experts waarschuwen dat dit verbod gezondheidsrisico's inhoudt.

Leerkrachten die les geven aan 12- tot 17-jarigen, kregen van het onderwijsministerie het bevel om in de handboeken biologie de hoofdstukken met uitleg over de voortplanting en illustraties van het mannelijke en vrouwelijke voortplantingsstelsel over te slaan. In nieuwe handboeken mogen deze zaken niet meer voorkomen.

“We weten dat het meeste materiaal niet onderwezen werd maar door het te schrappen van het leerplan zetten we een grote stap achteruit”, zegt Noha Roushdy, onderzoeker van het Egyptische Initiatief voor Persoonlijke Rechten.

Gevolgen

“Dit zal zeker sociale en medische gevolgen hebben”, zegt dr. Amal Abdel Hadi, een uitgesproken voorstander van reproductieve gezondheidsrechten. “Er zullen meer misverstanden zijn over seks, huwelijksproblemen en seksuele intimidatie, en de soa’s zullen toenemen.”

Abdel Hadi ziet een toenemende conservatieve en religieuze trend die vroomheid en fatsoen boven de gezondheid en de rechten van de mensen plaatst. “Toen de mensen in de jaren zestig en zeventig over seksualiteit praatten, lag de nadruk op goede en slechte relaties. Nu gaat het over wat halal (toegestaan) of haram (zondig) is, wat het hele thema in de religieuze sfeer brengt.”

Uit onderzoeken blijkt dat Egyptenaren, vooral jonge vrouwen, zeer slecht geïnformeerd zijn over reproductieve gezondheid en veilige seks. De meesten hebben zelfs geen elementaire kennis over de menselijke anatomie, het voortplantingsstelsel en soa’s. Bij de armste vrouwen weet bijvoorbeeld slechts 2 procent wat hiv/aids is, bij de rijkste vrouwen is dat 16 procent.

Vijf Arabische landen

De Egyptische scholen begonnen les te geven over reproductieve gezondheid na de Internationale Conferentie voor Bevolking en Ontwikkeling, die in 1994 in Caïro plaatsvond. Die conferentie benadrukte het recht van alle mannen en vrouwen om uitvoerig geïnformeerd te worden over reproductieve gezondheid, met als aanbeveling in schoolhandboeken lessen over dit thema op te nemen.

Egypte was een van de vijf Arabische landen waar over reproductieve gezondheid werd onderwezen. De andere vier zijn Tunesië, Marokko, Algerije en Bahrein.