Eiland Samoa kan natuurgeweld amper nog dragen

Nieuws

Eiland Samoa kan natuurgeweld amper nog dragen

Eiland Samoa kan natuurgeweld amper nog dragen
Eiland Samoa kan natuurgeweld amper nog dragen

Peter Richards

12 december 2013

De klimaatverandering heeft in de afgelopen jaren het merendeel van de natuurrampen op het Polynesische eiland Samoa veroorzaakt. Het kleine eiland kan de schade daarvan steeds moeilijker opvangen, zei premier Tuilaepa Lupesoliai Sailele Malielegaoi gisteren in Brussel.

De premier van Samoa is tevens voorzitter van de Raad van Ministers van de Afrikaanse, Caraïbische en Pacifische Staten (ACP). Deze week zat hij in Brussel een conferentie voor. Hij maakte van die gelegenheid gebruik om te wijzen op het groeiend aantal natuurrampen. “Die worden, daar zijn de meeste mensen het over eens, veroorzaakt door de klimaatverandering. Helaas wachten we nog steeds op een wereldwijd, gezamenlijk antwoord waardoor in ieder geval de klimaatverandering stopt”, zei hij.

Samoa is in 2014 gastland van de VN-Conferentie over Kleine Eilandontwikkelingslanden http://www.sids2014.org/ (SIDS).

Malielegaoi zei dat de gevolgen van klimaatverandering, verzuring van de oceanen en natuurschade verwoestend zijn voor kleine eilanden en andere lidstaten van de ACP. “Zoals sommige waarnemers stellen: het voorbestaan van laaggelegen landen kan op het spel staan.”

De premier zei dat hulp van partners als de Europese Unie bij aanpassing aan de klimaatverandering dringend noodzakelijk is, omdat ontwikkelingsinspanningen anders geen duurzaam effect zullen hebben.

Overleven

De Jamaicaanse ambassadeur bij de ACP, Vilma Kathleen McNish, zei dat de klimaatverandering “overduidelijk een grote uitdaging” is. “Voor sommigen van ons gaat het om overleven. We zijn sterk afhankelijk van onze kust, bijvoorbeeld als het gaat om toerisme, een van de belangrijkste inkomstenbronnen.”

In het Caraïbische gebied is de impact van de klimaatverandering volgens haar merkbaar door een stijgende zeespiegel en slinkende visvoorraden. Ook zijn er meer orkanen. Al die factoren zijn ontwrichtend voor de economie in het Caraïbische gebied.

Maliegaoi zei dat Samoa in de jaren negentig twee verwoestende cyclonen over zich een kreeg, “die de economische vooruitgang meer dan tien jaar terugzette.” In september 2009 werd het eiland getroffen door een dodelijke tsunami. Daarbij kwamen 140 mensen om. Duizenden mensen werden dakloos. In december 2012 volgde een andere cycloon. Ook daarbij vielen doden en werd onder meer de infrastructuur van het eiland beschadigd. “Voor een klein eiland met weinig bewoners, is die schade nauwelijks te dragen.”

Hij zei blij te zijn met de hulp die zijn land krijgt van de Europese Unie en andere ontwikkelingspartners. “Maar wat Samoa overkomt, overkomt alle eilanden in de Pacific. En ik weet zeker dat ook andere ACP-landen ermee te kampen hebben.”