‘Eilanden Papoea zinken in Stille Oceaan’
Laura Boon
09 juni 2008
De Carteret eilanden in Papoea New Guinea stevenen af op een humanitaire ramp. Ongeveer drieduizend mensen dreigen dakloos te worden als de eilanden overspoeld worden door het oprukkende zeewater. Tulele Peisa, een lokale ngo die zich inzet voor de belangen van de eilandbewoners, is volop bezig met hun evacuatie.
De bewoners van de Carteret eilanden behoren tot de ‘eerste klimaatvluchtelingen’ ter wereld. Al bijna dertig jaar gaan ze de strijd aan met de stijgende oceaanspiegel door het bouwen van dammen en het aanplanten van mangroves. Telkens opnieuw overspoelen de golven het eiland, verwoesten de velden en moestuinen en contamineren de zoetwaterreserves op het eiland.
‘Het zilte zeewater heeft het land minder vruchtbaar gemaakt’, zegt Ursula Rakova van Tulele Peisa. ‘Dertig jaar geleden kweekten we broodvruchten het hele jaar door, nu is het een seizoensgebonden product. Andere vruchten zoals bananen zijn maar half zo groot als vroeger.’
Sinds enkele maanden dreigt er zware hongersnood door de misoogsten. ‘Veel moestuinen en kokospalmen zijn vernield. Onze kinderen gaan met honger naar school’, aldus Rakova.
Zee knabbelt aan de stranden
Volgens de Pacific Region Environment Programme is de zeespiegel rond de eilanden op twintig jaar tijd met tien centimeter gestegen. Aangezien de eilanden amper anderhalve meter boven de zeespiegel liggen, zouden ze tegen 2015 compleet door het water verzwolgen kunnen zijn. De gevolgen zijn nu al duidelijk zichtbaar. ‘Het eiland wordt almaar kleiner. De zee knabbelt het strand letterlijk weg’, zegt een oude visser in The National.
De Carteret eilanden zijn atollen die toebehoren aan Bougainville, een autonome provincie van Papoea New Guinea.
800.000 dollar voor grote volksverhuizing
Eind 2007 beloofde de overheid werk te maken van een evacuatieplan voor de eilandbewoners. Ze injecteerde 800.000 dollar in een fonds dat beheerd zou worden door Tulele Peisa. Met dit geld konden de eilandbewoners naar Bougainville verhuizen. ‘Eigenlijk kan je niet spreken van een evacuatieplan’, zegt Bernard Tunim van Tulele Peisa in The Boroko Independent. ‘De overheid heeft wel financiële middelen vrijgemaakt maar heeft voor de bewoners geen land voorzien. Waar in Bougainville moeten de eilandbewoners gaan wonen? Waar zullen ze hun gewassen kunnen telen?’
Tulele Peisa ging dan maar zelf op zoek naar een nieuwe woonplaats voor de eilandbewoners. ‘We hebben net gronden gekocht van enkele grootgrondbezitters in Bougainville. Tegen eind juni hopen we tien families te kunnen huisvesten in Tinputz. In Raua hebben we zo’n 500 hectares land gekocht zodat daar 3000 mensen kunnen gaan wonen’, zegt Rakova in een nieuwsbrief van Tulele Peisa.
Papoea New Guinea is niet de enige eilandenstaat die ernstig bedreigd wordt door de stijgende zeespiegel. De meeste eilanden in de Stille Zuidzee –waaronder Kiribati, de Malediven, Vanuatu en Tuvalu- zullen over enkele jaren zwaar in de problemen komen door het wassende water. Volgens een studie van de Wereldbank liggen ook de laag gelegen landen Bangladesh, Vietnam en Egypte in de gevarenzone. Bangladesh zou zelfs een vijfde van zijn oppervlakte kunnen verliezen als de zeespiegel stijgt met een meter.