Eilandstaten bereiden zich maar best voor op toekomst met natte voeten

Nieuws

Tool van NASA brengt in kaart welke regio's zich het meest moeten voorbereiden

Eilandstaten bereiden zich maar best voor op toekomst met natte voeten

In de komende dertig jaar zal de zeespiegel bij Fiji, Kiribati en andere eilanden in de Stille Oceaan minstens 15 centimeter stijgen. Een team van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is formeel: deze stijging zal sowieso plaatsvinden, of we de uitstoot van broeikasgassen nu nog kunnen beperken in de komende jaren of niet.

Op verzoek van verschillende eilandstaten in de Stille Oceaan deed het team een analyse van de regio. Ze deden metingen en maakten kaarten die laten zien welke gebieden tegen 2050 het meest kwetsbaar zijn voor overstromingen door hoog water - ook wel bekend als nuisance flooding of sunny day flooding. De kaarten geven een beeld van het overstromingspotentieel onder verschillende scenario’s: van zeer hoge tot lagere uitstoot van broeikasgassen.

Zeespiegel blijft stijgen

Uit de resultaten blijkt dat de stijging van de zeespiegel zal plaatsvinden, ongeacht het scenario.

‘De zeespiegel zal nog eeuwen blijven stijgen waardoor overstromingen vaker zullen voorkomen’, concludeert Nadya Vinogradova Shiffer van de afdeling aardwetenschappen bij NASA. ‘Onze nieuwe tool vertelt je hoe de potentiële toename en de frequentie van overstromingen er de komende decennia uitzien voor de kustgemeenschappen van deze eilandstaten.’

De wetenschappers maakten overstromingskaarten van de eilanden Kiribati, Tuvalu, Fiji, Nauru en Niue. Kaarten voor andere eilanden in de regio zullen nog volgen. De bedoeling is dat de gemeenschappen die er wonen kunnen aflezen welke inspanningen het meest urgent zijn om de gevolgen van overstromingen te beperken.

Tot 65 dagen wateroverlast

Uit de analyse blijkt dat het aantal dagen met hoogwater voor bijna alle eilandstaten in de Stille Oceaan zal toenemen tegen 2050. Voor Tuvalu wordt bijvoorbeeld duidelijk dat bepaalde delen van het eiland waar nu gemiddeld vijf dagen per jaar hoog water-overstromingen plaatsvinden, dat risico zien vervijfvoudigen tegen 2050. Delen van Kiribati zien hun gemiddelde van vijf dagen zelfs stijgen tot maar liefst 65 dagen per jaar.

‘We zijn altijd gefocust op de verschillen in zeespiegelstijging tussen regio's, maar in de Stille Oceaan zijn de cijfers verrassend consistent’, zegt Ben Hamlington, onderzoeker bij de NASA.

De gevolgen van een stijging van 15 centimeter zullen wel van land tot land verschillen. ‘Sommige landen zullen hierdoor bijvoorbeeld een paar keer per jaar last hebben van overstromingen op hun vliegveld, terwijl andere landen te maken kunnen krijgen met ondergelopen woonwijken, soms tot wel een half jaar lang’, aldus Hamlington.