Elke 6 seconden verdwijnt voetbalveld tropisch bos

Nieuws

Tropische bossen zijn schatkamers van biodiversiteit

Elke 6 seconden verdwijnt voetbalveld tropisch bos

Elke 6 seconden verdwijnt voetbalveld tropisch bos
Elke 6 seconden verdwijnt voetbalveld tropisch bos

IPS

04 juni 2020

De wereldwijde ontbossing is vorig jaar versneld tot gemiddeld een voetbalveld tropisch bos per 6 seconden. Dat blijkt uit analyse van satellietbeelden.

In de tropen ging in 2019 bijna 12 miljoen hectare bos verloren, waarvan 3,8  miljoen hectare dichtbegroeide oerwouden.

stokpic / Pixabay

In de tropen ging in 2019 bijna 12 miljoen hectare bos verloren, waarvan 3,8  miljoen hectare dichtbegroeide oerwouden. Die zijn niet alleen belangrijke schatkamers van biodiversiteit, maar spelen ook een cruciale rol bij de opslag van CO2.

Het verlies van primaire bossen lag zo 2,8 procent hoger dan in 2018. De ontbossing blijft al twee decennia hoog, ondanks toenemende inspanningen over de hele wereld om wouden te beschermen. De ontbossing in 2019 ging gepaard met minstens 1,8 gigaton CO2, stelt het World Resources Institute. Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van 400 miljoen auto’s.

Bijna record

Het verlies in de tropen is het op twee na slechtste sinds het begin van de metingen door Global Forest Watch in 2002. Enkel 2016 en 2017 zagen nog meer bos verloren gaan.

De ontbossing blijft al twee decennia hoog, ondanks toenemende inspanningen over de hele wereld om wouden te beschermen.

Hoewel vooral Brazilië aandacht krijgt in de media, werd de grootste versnelling opgetekend in Bolivia. Vooral branden veroorzaakten er het verlies van bos, met een versnelling van 80 procent in vergelijking met 2018. Brazilië blijft wel goed voor meer dan een derde van alle verliezen aan tropische regenwouden.

Tekenen van hoop

Buiten de tropen valt vooral de situatie in Australië op: het land kende een verzesvoudiging van het verlies van bomen in vergelijking met 2018. Gezien de grote bosbranden ook in 2020 aanhielden, beloven ook de cijfers voor dit jaar weinig goeds. En hoewel de eucalyptusbossen doorgaans goed bestand zijn tegen periodieke branden, worden die branden door de klimaatverandering te intens voor veel bomen.

Maar er zijn ook tekenen van hoop, zegt het WRI. In de Democratische Republiek Congo is de situatie iets verbeterd, en in Ghana en Ivoorkust verdween de helft minder bos dan in de voorbije jaren. Indonesië drong de ontbossing opnieuw terug, voor het derde jaar op rij.

En ook Colombia deed het na twee desastreuze jaren een pak beter in 2019.