EU en landen rond Middellandse Zee pakken illegale migratie aan
Mario de Queiroz
21 november 2007
De Europese Unie en de landen ten oosten en ten zuiden van de Middellandse Zee gaan nauwer samenwerken om de illegale migratie tegen te gaan. Ze willen legale migratie zoveel mogelijk aanmoedigen en de mensensmokkel bestrijden.
Ministers uit 25 EU-landen en uit tien partnerlanden langs de Middellandse Zee kwamen zondag en maandag in het Portugese Albufeira voor het eerst samen om specifiek te onderhandelen over migratiethema’s. Het resultaat van de ‘Euromed-conferentie’ zijn afspraken om de buitengrenzen van de Europese Unie beter te bewaken en om meer legale migratie naar de Europese Unie mogelijk te maken.
De Europese ministers van Binnenlandse Zaken die op de top aanwezig waren, beloofden opleidingen en taallessen voor legale migranten, alsook informatiesessies over de arbeidsmogelijkheden in de Europese Unie. Op die manier moeten de migranten die legaal in de EU aan de slag gaan, sneller sociaal en professioneel geïntegreerd raken.
De bedoeling van het initiatief is de toevloed van illegale migranten uit niet-Europese landen langs de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan te stuiten, ten voordele van economische ontwikkeling en culturele uitwisseling. “We willen de procedures voor legale migratie eenvoudiger maken voor beroepen waar veel vraag naar is”, beloven de ministers in hun slotverklaring. Een gemeenschappelijke werkgroep gaat onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor migranten op de Europese arbeidsmarkt.
Ondanks de optimistische toon van het slotdocument, was er langs de kant van de niet-EU-landen enig voorbehoud over een mogelijke “brain drain” van Noord-Afrika naar Europa. De Maghreblanden (Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en Mauritanië) “hebben hun grijze cellen zelf nodig”, zei de Tunesische minister voor Sociale Zaken Ali Chaouch na afloop van de conferentie.
Anderzijds doen de landen op de zuidoever van de Middellandse Zee hun voordeel bij het geld dat migranten naar huis sturen. Euromed publiceerde vorige week een studie waaruit blijkt dat Marokko, Algerije en Tunesië de grootste ontvangers zijn van migranteneuro’s, die vooral afkomstig zijn uit Frankrijk, Spanje en Italië. In 2004 ontving Marokko 2,8 miljard euro, Algerije 559 miljoen euro en Tunesië 154 miljoen euro. De totale geldstroom groeide met bijna een kwart, van 10,5 miljard euro in 2000 tot 12,6 miljard in 2004.
Migrantenorganisaties dringen al langer aan op programma’s om arbeiders voor een beperkte tijd legaal in Europa te laten werken. “Dat kan een oplossing zijn om een einde te maken aan de onzalige smokkel van honderden Afrikanen die in nauwelijks zeewaardige schuiten het beloofde land Europa proberen te bereiken”, zegt Ana Filguerias van de Braziliaans-Portugese ngo Cidadãos do Mundo (Burgers van de Wereld).
In een van de laatste tragedies kwamen 56 Afrikanen om toen ze met een boot de Canarische Eilanden probeerden te bereiken. Ze kwamen om van de honger toen in de jerrycans aan boord geen benzine, maar water bleek te zitten. Alleen de Senegalese schipper werd eind oktober levend aangetroffen in zijn boot, die zuidwaarts was afgedreven naar de Kaapverdische Eilanden.