EU-landen hebben al genoeg plaats voor windenergie

Nieuws

België heeft nog niet genoeg ruimte toegewezen om zijn doelen te halen

EU-landen hebben al genoeg plaats voor windenergie

Europese landen hebben nu al voldoende ruimte op zee toegewezen aan windmolenparken om de klimaatdoelen tegen 2030 te halen. België vormt daarop de uitzondering, blijkt uit een analyse van het WWF.

Tien EU-kustlidstaten hebben in totaal al voldoende oppervlakte afgebakend om hun offshore windbeloften voor 2030 te halen of te overtreffen, zegt het Wereldnatuurfonds (WWF). Denemarken, Estland, Letland en Polen halen zelfs al hun doelen voor 2040.

Van de landen die informatie hebben gegeven, heeft enkel België nog niet genoeg ruimte toegewezen om zijn doelen te halen, blijkt uit de analyse. Een aantal andere kustlidstaten heeft nog niet genoeg informatie verstrekt.

In harmonie met de natuur

Belangrijk is dat de EU dus haar doelstellingen voor windenergie op zee al kan halen zonder beschermde gebieden te hoeven aansnijden, zegt het WWF.

‘Klimaatneutraliteit bereiken en de biodiversiteit beschermen zijn geen wederzijds uitsluitende doelen’, zegt Helena Rodrigues van WWF Europa.

‘Dit rapport laat zien dat we met zorgvuldige planning en een ecosysteemgerichte aanpak offshore windenergie kunnen inzetten én tegelijk de Europese doelstelling rond biodiversiteit kunnen waarmaken om het netwerk van beschermde mariene gebieden uit te breiden tot minstens 30 procent van de Europese zeeën tegen 2030.’