Europa verspilt meer voedsel dan het importeert

Nieuws

Maatregelen worden onvermijdelijk

Europa verspilt meer voedsel dan het importeert

Europa verspilt meer voedsel dan het importeert
Europa verspilt meer voedsel dan het importeert

IPS

21 september 2022

De landen van de Europese Unie verspillen meer voedsel dan ze importeren, stelt een nieuw rapport. Om de stijgende voedselprijzen te drukken, worden maatregelen tegen die verspilling onvermijdelijk, zeggen 40 organisaties.

© Lake County/Jeff T. Carlstone

© Lake County/Jeff T. Carlstone

Vorig jaar importeerde de Europese Unie bijna 138 miljoen ton aan landbouwproducten, goed voor 150 miljard euro. Maar tegelijk wordt in Europa jaarlijks naar schatting 153,5 miljoen ton voedsel verspild, blijkt uit een rapport van de milieuorganisatie Feedback EU.

Boerderijen

Dat cijfer is bijna het dubbele van eerdere schattingen, dankzij betere gegevens over de voedselverspilling op boerderijen. De officiële Europese cijfers over voedselverspilling houden onvoldoende rekening met die verliezen, zegt Feedback EU.

‘In een tijd van hoge voedselprijzen en enorme levensduurte is het een schandaal dat de EU potentieel meer voedsel weggooit dan het importeert.’

Volgens het rapport gaat momenteel ongeveer een vijfde de voedselproductie in de EU verloren. De verspilling kost bedrijven en gezinnen in de EU zo’n 143 miljard euro per jaar en veroorzaakt minstens 6% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU. Door de voedselverspilling in de EU te halveren tegen 2030 kan volgens het rapport 4,7 miljoen hectare landbouwgrond worden bespaard.

In een gezamenlijke verklaring roepen 43 organisaties uit 20 EU-landen de EU daarom op om met wettelijk bindende doelstellingen te komen die de verspilling met de helft verminderen tegen 2030. Bij de ondertekenaars zijn onder meer Europees Milieubureau (EEB), Zero Waste Europe en Too Good to Go.

Schandaal

Naar verwachting zal de Commissie dit jaar nog met een voorstel komen voor wettelijk bindende doelstellingen, dat volgend jaar wet zou moeten worden. Als dat wordt aangenomen, zal dit de eerste wetgeving in zijn soort ter wereld zijn.

‘In een tijd van hoge voedselprijzen en enorme levensduurte is het een schandaal dat de EU potentieel meer voedsel weggooit dan het importeert’, zegt Frank Mechielsen van Feedback EU. ‘De EU heeft nu een enorme kans om wettelijk bindende doelen vast te leggen om det voedselverspilling van boer tot bord te halveren tegen 2030. Zo kan ze tegelijk de klimaatverandering aanpakken en de voedselzekerheid verbeteren.’

Volgens Mechielsen is het van groot belang dat de doelstellingen ook verspilling op boerderijen, in de voedselverwerking en bij servicefirma’s aanpakken. ‘Als de EU de doelstellingen enkel beperkt tot de detailhandel en bij de consument, blijkt uit ons rapport dat 48 tot 76% van de totale voedselverspilling in de EU ongemoeid zou worden gelaten’, zegt hij.