Europa, VS en tien andere landen ondertekenen eerste AI-verdrag ter wereld

Nieuws

Minimumstandaarden moeten democratie, mensenrechten en rechtsstaat beschermen

Europa, VS en tien andere landen ondertekenen eerste AI-verdrag ter wereld

De Raad van Europa, de VS, Groot-Brittannië en een tiental andere landen hebben het eerste internationaal verdrag getekend om de opmars van artificiële intelligentie te verzoenen met de bescherming van de mensenrechten, de democratie en de rechtsstaat.

Het verdrag, donderdag ondertekend in de Litouwse hoofdstad Vilnius, is een primeur. Het geldt als eerste bindend internationaal akkoord rond de ontwikkeling van AI. Bij de ondertekenaars zijn de ruim veertig lidstaten van de Raad van Europa, naast Australië, de VS, Canada en Israël. Ook andere landen kunnen zich op een later tijdstip aansluiten.

Innovatie en misbruiken

Het verdrag heeft tot doel om de verdere ontwikkeling van AI te stimuleren maar tegelijk ook de risico’s te beperken. Zo kan artificiële intelligentie ook ingezet worden voor desinformatie, of kunnen de systemen getraind worden met misleidende data.

De landen komen overeen om de ontwikkeling van AI te monitoren en erop toe te zien dat strikte parameters gehanteerd worden. Er zijn ook minimumvereisten voor de bescherming van burgers en hun data, mensenrechten, de democratie en de rechtsstaat.

‘We moeten ervoor zorgen dat de opkomst van AI onze normen hoog houdt, in plaats van ze te ondermijnen’, zegt secretaris-generaal van de Raad van Europa Marija Pejčinović Burić. ‘Het verdrag is een sterke en evenwichtige tekst - een open verdrag met een potentieel wereldwijd bereik. Ik hoop dat dit de eerste van vele handtekeningen zijn, en dat ze snel worden gevolgd door ratificaties, zodat het zo snel mogelijk in werking kan treden.’