Europeanen bang voor globalisering (peiling)
Mattias Creffier
01 april 2008
De helft van alle Europeanen associeert het woord ‘globalisering’ met ‘bedreiging’; slechts 36 procent ziet globalisering als een ‘gunstige gelegenheid’. Dat besluit het peilingbureau TNS uit de analyse van de eurobarometer, een opiniepeiling onder 29222 Europeanen.
Meer dan een derde (35 procent) van de respondenten in de 27 EU-lidstaten associëren globalisering met het wegtrekken van bedrijven naar locaties waar de arbeidskracht goedkoper is. Vijftien procent denkt bij globalisering in de eerste plaats aan sterkere concurrentie voor de bedrijven in eigen land.
Omgekeerd ziet 22 procent in de globalisering de kans om nieuwe markten te veroveren en denkt 14 procent aan mogelijke investeringen uit het buitenland. Opvallend is dat de angst voor het wegtrekken van bedrijven en sterkere concurrentie minder groot is in de nieuwe lidstaten in het oosten van Europa. “Die hebben voor een keer de indruk dat ze in het voordeel zijn”, schrijft TNS in het rapport dat een peiling analyseert uit het voorjaar van 2007.
Op de stelling dat de Europese Unie haar burgers beschermt tegen de negatieve gevolgen van de globalisering antwoordde 42 procent positief en 40 procent negatief. Vijftig procent van de mensen kon zich vinden in de stelling dat de EU haar burgers helpt de te profiteren van de positieve gevolgen van de globalisering. Op de stelling “Ik voel me veiliger omdat mijn land lid is van de EU” antwoordde 52 procent bevestigend.
Nieuwe rol voor de EU ?
Het peilingbureau stelt vast dat 57 procent van de bevraagden de EU een “beschermende rol” toeschrijft, en dat tegelijk het vertrouwen in de nationale regering en het nationale parlement aan het afkalven is. In de 27 EU-landen was slechts 43 procent geneigd zijn nationale parlement te vertrouwen en vertrouwde slechts 41 procent zijn regering. Het vertrouwen in de Europese Unie als geheel lag op 57 procent, het Europese parlement kreeg 56 procent vertrouwen, de Europese Centrale Bank 53 procent en de Europese Commissie 52 procent.
Een en ander doet TNS besluiten dat er voor de Europese Unie een nieuwe, beschermende rol is weggelegd “om de scherpe kantjes van de globalisering te vijlen”. Het haalt daarvoor het voorbeeld aan dat 88 procent van de bevraagden van mening is dat de EU “dringend” iets moet ondernemen om de klimaatverandering aan te pakken. Andere globaliseringsthema’s waar de bevraagden graag een actievere EU zien zijn misdaadbestrijding, migratie, energie en sociale zaken.