Europese badplaatsen halen toprapport voor waterkwaliteit

Nieuws

Meerderheid van de Europese zwemwaterlocaties heeft uitstekende waterkwaliteit

Europese badplaatsen halen toprapport voor waterkwaliteit

zwemwater
zwemwater

Deze zomer kan je met een gerust hart gaan zwemmen in Europese zeeën en meren. De overgrote meerderheid van de zwemwaterlocaties voldoet aan de strengste kwaliteitsnormen, blijkt uit de laatste jaarlijkse beoordeling van het Europese zwemwater.

Uit de Europese zwembarometer blijkt dat 85 procent van de populaire zwemlocaties in Europa de kwalificatie ‘uitstekend’ krijgt. Maar liefst 96 procent van alle meren en rivieren waar zwemmen is toegestaan voldoet aan de minimale kwaliteitsnormen - slechts 1,5 procent wordt als ‘slecht’ beoordeeld.

De beoordeling is het werk van het Europees Milieuagentschap (EEA) en de Europese Commissie. Op 22.081 locaties waar mag worden gezwommen in Europa werden metingen gedaan en controles uitgevoerd op bacteriën die ziekten bij mensen kunnen veroorzaken.

Het hoogste percentage uitstekend zwemwater is te vinden in Griekenland, Kroatië, Cyprus en Oostenrijk. In België, Bulgarije, Luxemburg, Malta en Roemenië voldeden alle officieel aangewezen zwemwateren aan de minimale kwaliteitsnorm. Ook hier kan je volgens de barometer dus veilig zwemmen.

Kust scoort het best

De waterkwaliteit aan de kust is over het algemeen beter dan die van binnenwateren. Uit de metingen blijkt dat 89 procent van de zwemlocaties aan de kust water van uitstekende kwaliteit heeft, vergeleken met iets minder dan 79 procent van de meren en rivieren waar mag worden gezwommen in het binnenland.

‘Het is hoopgevend dat de Europese burger opnieuw de vruchten plukt van meer dan veertig jaar aan investeringen in de verbetering van de kwaliteit van ons zwemwater’

Sinds 2006 heeft Europa een zwemwaterrichtlijn vastgelegd en is het aandeel ‘uitstekende’ locaties sterk gegroeid. De laatste jaren is er wel een stabilisering op zo’n 85 procent. Het aandeel zwemwateren met een slechte waterkwaliteit is na 2010 gedaald en sinds 2015 stabiel.

‘Het is hoopgevend dat de Europese burger opnieuw de vruchten plukt van meer dan veertig jaar aan investeringen in de verbetering van de kwaliteit van ons zwemwater’, zegt EEA-directeur Leena Ylä-Mononen. Ze geeft nog mee dat regelmatige controle van kustwater, rivieren, meren en ander zoet water belangrijk is voor onze gezondheid en ons welzijn, zeker ook in tijden van klimaatverandering. Extremer weer zoals zware regenval kan de waterkwaliteit immers negatief beïnvloeden.