Europese import Russisch vloeibaar aardgas sterk gestegen sinds invasie in Oekraïne

Nieuws

Opvallend is dat België wereldwijd in de top drie van grootste aankopers prijkt

Europese import Russisch vloeibaar aardgas sterk gestegen sinds invasie in Oekraïne

Europese import Russisch vloeibaar aardgas sterk gestegen sinds invasie in Oekraïne
Europese import Russisch vloeibaar aardgas sterk gestegen sinds invasie in Oekraïne

IPS

31 augustus 2023

Landen in de Europese Unie kopen nu aanzienlijk meer Russisch vloeibaar aardgas (LNG) dan vóór de invasie van Oekraïne. België is koploper en heeft het zelfs tot de wereldwijde top-3 geschopt.

kees torn (CC BY-SA 2.0)

Een Russiche LNG-tanker vaart onder de vlag van Hong Kong. Verschillende EU-landen voeren nog altijd Russisch vloeibaar aardgas in.

kees torn (CC BY-SA 2.0)

Tussen januari en juli 2023 hebben EU-landen al 22 miljoen kubieke meter LNG aangekocht. Dat blijkt uit cijfers van het Brusselse databedrijf Keplr, geanalyseerd door mensenrechtenorganisatie Global Witness. Dat is zo’n 40 procent meer dan de 15 miljoen kubieke meter in dezelfde periode in 2021. Global Witness schat de totale waarde dit jaar tot 5,29 miljard euro.

Uit eerder onderzoek van Global Witness is gebleken dat vooral Shell en TotalEnergies na de invasie Russisch LNG zijn blijven verhandelen.

Dit is een veel scherpere stijging dan het mondiale gemiddelde van 6 procent. EU-landen zijn nu goed voor meer dan de helft (52 procent) van de totale Russische uitvoer, en worden zo dus een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het Kremlin. 
 
Uit eerder onderzoek van Global Witness is gebleken dat vooral Shell en TotalEnergies na de invasie Russisch LNG zijn blijven verhandelen. Total is zelfs de grootste niet-Russische koper van vloeibaar gas uit het land is, met in totaal bijna 4,2 miljoen kubieke meter sinds het begin van het jaar.

België

Opvallend is dat België wereldwijd in de top drie van grootste aankopers prijkt. China staat met 20 procent op de eerste plaats, gevolgd door Spanje met 18 procent en België met 17 procent. In dezelfde periode in 2021 stond België nog op de zevende plaats.

‘Dat de lidstaten meer LNG uit Rusland kopen dan vóór de oorlog laat zien dat we eenvoudigweg niet snel genoeg handelen om gas te vervangen door hernieuwbare energiebronnen’,  zegt Jonathan Noronha-Gant van Global Witness. ‘Regeringen moeten zich bewust worden van de realiteit van onze afhankelijkheid van fossiel gas en met een noodplan komen voor een volledige uitfasering – te beginnen met een verbod op de handel in Russisch gas dat Poetins zakken vult.’

‘Terwijl de Europese landen de oorlog afkeuren, stoppen ze Poetin geld toe.’

Verbod

In maart drong ook EU-energiecommissaris Kadri Simson er nog bij de lidstaten en EU-bedrijven op aan om te stoppen de aankoop van Russisch LNG.

Voor Noronha-Gant is er geen verschil tussen Russisch gas en Russische olie. ‘Russisch gas kopen heeft dezelfde impact als Russische olie. Beide financieren de oorlog in Oekraïne, en elke euro betekent meer bloedvergieten. Terwijl de Europese landen de oorlog afkeuren, stoppen ze Poetin geld toe. De landen moeten hun daden in lijn brengen met hun woorden en de handel in Russisch LNG verbieden.’