Europese toeristen laten Cambodja deze zomer links liggen

Nieuws

Binnenlands toerisme neemt wel toe

Europese toeristen laten Cambodja deze zomer links liggen

IPS / Kris Janssens

16 juli 20243 min leestijd

‘Deze periode begeleiden wij familiereizen met kinderen, maar het aantal inschrijvingen is dit jaar gehalveerd’, zegt Nederlander Andre Ruys van Cambodian Travel Partner. ‘Vooral de middenklasse blijft weg.’

Het eigenlijke hoogtepunt van het toeristisch seizoen ligt pas in de winter, als het droog is en niet te heet.

Maar tijdens de Europese vakantiemaanden juli en augustus is er traditioneel ook een zomerpiek. Die blijft dit jaar uit, en dat blijkt een algemene trend in Cambodja.

Imago en marketing

‘Cambodja is onvoldoende bekend en wordt niet genoeg gepromoot’, zegt Virginie Kury in een interview met de krant Kiripost

‘Het aanbod is kleiner geworden. Voor corona had je meer dan dubbel zoveel vluchten naar Siem Reap als vandaag.’

Kury is algemeen manager van touroperator Asian Trails. Ze vindt het een groot nadeel dat er geen rechtstreekse vluchten bestaan tussen Europa en Cambodja. Passagiers moeten via de Thaise hoofdstad Bangkok reizen of via Ho Chi Minh Stad in Vietnam.

Volgens Kury geeft dat de indruk dat Cambodja geen volwaardige bestemming is, maar enkel een verlengstukje van een andere reis.

‘Die extra overstap maakt vliegreizen naar Cambodja duurder’, zegt Andre Ruys, die al bijna twintig jaar avontuurlijke reizen organiseert in en rond Siem Reap, waar de beroemde tempels van Angkor Wat staan.

Volgens Ruys zijn de stijgende ticketprijzen de grootste boosdoener. ‘Het aanbod is kleiner geworden. Voor corona had je meer dan dubbel zoveel vluchten naar Siem Reap als vandaag.’

De Cambodjaanse Vereniging van Reisbureaus (Cambodia Association of Travel Agents kortweg CATA) zegt dat de buurlanden wél bezoekers uit Europa aantrekken. Thailand heeft bijvoorbeeld meer luchthavens en meer toeristische mogelijkheden, klinkt het. Bovendien hoeven Europeanen er voor een kort verblijf geen visum te betalen. Dat is in Cambodja anders.

In een interview met de krant Cambodianess pleit CATA-voorzitter Chhay Sivlin dan ook voor een visumvrijstelling tijdens het laagseizoen.

Binnenlandse toeristen

Een sector die het dit jaar wel goed doet is het binnenlandse toerisme. Die trend was al ingezet tijdens de coronajaren en de cijfers gaan alleen maar in stijgende lijn: vorig jaar waren er al ruim 30 procent meer Cambodjaanse toeristen dan in 2022, en tijdens de eerste maanden van dit jaar was dat de helft meer bezoekers uit eigen land in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De favoriete bestemming is opnieuw Siem Reap.

De Cambodjaanse toeristen maken de terugval van Europese toeristen wel maar voor een stukje goed: ze brengen minder geld in het laatje omdat ze vaak in groep reizen om kosten te delen, ze overnachten bij voorkeur bij familieleden en hoeven ook geen toegangsticket te betalen voor de typische trekpleisters zoals musea, tempels of nationale parken.